Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Oud/Nieuwjaar? Anno Domini 2011 of 5771 of 1432 ?

Op  7 dec. 2010 begon het islamitische jaar 1432, zie de uitleg van de maangodsdienst , de islam op http://www.phys.uu.nl/~vgent/islam/islam_cal_nl.htm , dus moslims hebben gevierd, hoelang we al gezegend worden met de islam in deze wereld, ruim 1432 jaar, zie de resultaten op www.thereligionofpeace.com
Inmiddels honderden miljoenen vermoord in de jihad, maar dan heb je ook wel 57 islamlanden op weg naar wereldoverheersing, het kalifaat.
Anno Domini, het jaar onzes Heren, is dan :”1432 , het jaar van Allah, de koranafgod”.

Maar goed, wij vieren in de  “vrije westerse samenleving” het jaar 2011
en zien terug op  ruim 2000 jaar christendom, wat is ontwikkeld in een samengaan  van de antisemitische RK kerk, later ook inclusief de Protestanten, die dat antisemitisme via Luther meekregen en de politiek, sinds keizer Constantijn en het RK-concilie van Nicea in 325 na Christus. http://nl.wikipedia.org/wiki/Christelijke_jaartelling

Met ook miljoenen doden via dit christelijk/politiek machtblok, met grotendeels de op zich goede Tora principes en het onderwijs van Yeshua in zich, maar fors afgeweken van deze basis in politiek machtsmisbruik van die goede basis en met de kwalijke vervangingstheologie ( de kerk ipv. Israel is Gods uitverkoren volk met alle antisemitisme van dien).

Het Joodse jaar 5771 begon met Rosh Hashanna op  9 sept. 2010 en is  gebaseerd op de maankalender, gecorrigeerd door de zonkalender en volgt de Moadiem, de Feesttijden van de Ene ware God, de God van Abraham, Isaak en Jacob.
Uiteraard deden de Joden in Israel t.t.v. Yeshua ha Mashiach (Jezus Christus) dat ook en al de Yeshua belijdende Joden bleven dat gewoon doen, zoals Yeshua ook leerde.
Helaas overvleugelden de goyim, die Yeshua aanvaarden, de Joodse Yeshua-gelovigen en veranderden eigenmachig de jaartelling en de Feesten des Heren; welbewust, want de RK kerk meent zich dat recht aan te matigen in 325 na Chr., zo blijkt uit de geschiedenis en diverse documenten.
Zie de uitleg over de Joodse jaartelling op http://www.nik.nl/loeach-de-joodse-kalender/ en uiteraard is er via  Google meer te vinden over al die jaartellingen.

Psalm 90 wordt nog al eens gelezen in christelijke kerken op een Oud/Nieuw viering op 31 dec. ‘s avonds, daarna gaat men naar huis en steekt vuurwerk af, wat oorspronkelijk is bedacht om de demonen te verdrijven (!)
De wat meer van hun geloof bewustere christenen gaan ” op de knieën over de drempel”, ze houden rond 24 uur een moment van gebed, dank voor het oude en zegen voor het nieuw jaar.
Die laatste categorie is haast nergens meer te vinden, de Oude Jaars avond shows vullen de huiskamers, de oliebollen, de champagne, de goede voornemens etc.; of de zorg voor toenemend Oudejaarsnacht vandalisme, dat ook.

Maar Psalm 90 confronteert de verdwaalde christenen scherp met hun afwijking, bijv. in  vers 12: “leer ons zo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen” !
De hele Psalm geeft nog veel meer wijsheid, maar dit vers zegt al, dat ons “tellen van dagen”, onze jaartelling dus ook, moet zijn afgestemd op  Gods tijden, Zijn Moadiem, de Joodse jaartelling derhalve.
Het is volgens de Bijbelse gegevens, op basis van de Toledot, de  familiebeschrijvingen met de  geboortejaren en levensduur van de  mensen, duidelijk dat de schepping 5771 jaar geleden geschiedde en vanaf Adam/Eva is dat helemaal te volgen tot in de tijd van Yeshua en een eeuw er na, dan stopt de Bijbelse beschrijving, in het jaar  3800 of daaromtrent en dan een kleine 2000 verder zitten we op 5771.
Uiteraard hebben de Joden gewoon doorgeteld en binnen de Joodse gemeenschap is er nog genoeg te vinden over de hele geschiedenis van het Joodse volk vanaf de schepping t/m  5771, heden.
Zie o.a. ook http://judaica-zwolle.nl/article.php?articleID=79 en op www.vecip.com is het nodige van de Joodse geschiedenis te lezen.
Er zijn de nodige details en verrekeningen nodig op het exact uit te leggen bij al die jaartellingen, maar hier komt het globaal op neer.

Het belangrijkste is, dat de Joodse jaartelling gebaseerd is op de natuur, de seizoenen van zaaien en oogsten en daarom is Pesach en Shawoeoth ook bij de eerste tarwe resp. eerste gersteoogst en Sukkoth bij het binnenhalen van de vruchten.
In de schepping maakt de Schepper nl. al heel veel duidelijk over Zijn Persoon, net als een artiest in zijn schilderij, beeldhouwwerk of een componist in zijn muziekstuk.
Die Feesten van de God van Abraham, Isaak en Jacob hadden  in de eerste plaats een geestelijk inhoud, die de relatie met  God en mens duidelijk maakte en die vooruit zagen naar de komst van Yeshua als het ware Pesachlam.
Elk jaar ging en gaat het volk Israel door de diepe betekenis van deze Feesten des Heren heen, ook met de wekelijkse shabbath en door al die Feestdagen heen leerden ze de juiste verhouding tot God, als ze het tenminste goed invulden.
Dat deed Yeshua ook en Hij leerde Zijn volgelingen juist dat te doen, geen jota of tittel van de Tora gaat immers verloren, zo zegt Hij in Matth, 5:17 e.v.
En dat is wat we als Tora-Yeshua gemeentes ook praktiseren.

Aan elke lezer van dit artikel dus de keus: in welke jaartelling wil je leven? Welke God of afgod wil je derhalve dienen:
-de koranafgod Allah,
-de RK/Protestantse God volgens het vervormde beeld van de kerk (lees de waarschuwing van Paulus in 2 Cor.11:4,5, hoe makkelijk mensen een “andere Jezus, een andere geest of een ander evangelie” gaan volgen!!)
-het Joods/wettische beeld van God in het volgen van 613 mitzvoth met het gevaar een systeem ipv. God te dienen (lees Joh. 8 er maar op na)
-of  back to the roots, Yeshua volgen als de enige weg tot de God van Abraham, Isaak en Jacob, inclusief de Tora in Zijn Geest?

Onze keus zal duidelijk zijn en juist daarom wensen we van uit onze Tora-Yeshua gemeentes elk mens, wat hij/zij ook denkt, de zegen toe van de Eeuwige, de God van Abraham, Isaak en Jacob, onze Vader in de hemel, in de Naam van Yeshua, voortdurend biddend om de leiding van Zijn Geest,

Ben Kok (joods-chr. pastor)

Navigeer naar andere artikelen

11 Responses to Oud/Nieuwjaar? Anno Domini 2011 of 5771 of 1432 ?

 1. Van die van de grondleggers van de westerse beschaving. Dan zou het 21 April aanstaande 2764 worden.

 2. Ook vandaag vlamde het geweld weer op: 21 doden bij aanslag op Koptische Christenen in Alexandrië. Een goede vriend -een in Nederland verblijvende Kopt- is donderdagavond naar Egypte afgereisd. Alhoewel zijn bestemming voor zover ik weet Cairo was, hoop ik toch dat hij hier niet aanwezig was en gespaard is gebleven.
  Ik bid voor onze omgekomen christen broeders.

 3. Interessant stuk, Ben!

  Ps. Heb je m’n tweede mailtje vorige week nog ontvangen?

 4. OIC Secretary General strongly condemns the heinous attack on a Church in Alexandria, Egypt

  Date: 01/01/2011 – View in: Arabic | French – Print

  The Secretary General of the Organization of the Islamic Conference (OIC), Professor Ekmeleddin Ihsanoglu, condemned in the strongest terms the criminal and terrorist act which targeted civilians who were performing their religious rituals in a church in Alexandria, Arab Republic of Egypt at dawn on Saturday, 1 January 2011 resulting in the killing and wounding of a large number of innocent citizens.

  The Secretary General expressed his condolences to the leadership, government and people of the Arab Republic of Egypt as well as to the families of the victims and wished speedy recovery to the wounded ones. Professor Ihsanoglu expressed his deep regret that this vicious attack coincides with the celebrations of New Year’s Day.

  He urged the people of the city of Alexandria in particular, and the Egyptian people in general to disassociate themselves from attempts to instigate sedition or spread division among the people which some want to implant among them. He urged the people to uphold to their unity and the higher interests of their country which can only be achieved through uniting against terrorism that does not distinguish between any race, sect or religion.

  The Secretary General also expressed his support for the efforts undertaken by the Egyptian government in order to avert the danger and confront terrorism in all its forms and manifestations, whatever its source.

  • Op 2 januari 2011 @ 07:57 schreef torayeshadmin

   Beantwoorden

   Hi Tulay, misschien kun je deze link even lezen ? http://www.aina.org/news/20110101232613.htm
   Daarin staat, dat de
   overheid de bewaking sterk verminderde een uur voor de aanslag, dat
   op de bomauto stond vermeld dat er “meer” zou volgen, dat
   moslims “Allah hu akbar” schreeuwden en dat
   het gaat om beduidend meer slachtoffers: 21 doden, 96 gewonden, minimaal.
   Waarom neem je de moeite om het hypocriete islamregime in Egypte te verdedigen?
   De islam blijft in de bronnen, koran, ahadith, leven van Mohammed en de Umma plus in haar geschiedenis van 1400 jaar met honderden miljoenen moorden in de jihad het meest walgelijke systeem ooit.
   Hoe kun je nog zelfs maar een poging doen die ellende goed te praten? Meld je als lid bij Job Cohen z’n club, of Gretta c.s. en kom hier niet aan met dit soort huichelachtige reacties.
   Shalom,
   Ben

 5. Hoi Torayeshadmin,

  Het gaat om de AUC jaartelling. Sinds de stichting van de stad (Rome dan wel) Deze jaartelling werd gebruikt voordat omstreeks de 8ste eeuw de AD jaartelling het overnam. Voor Rome was er uiteraard ook wat (Lavinium, gesticht door Aeneas, een van de overgebeleven trojaanen uit de oorlog met de grieken) maar het vehaal/legende? gaat dat 21 April 0 AUC Rome gesticht is door Romulus.

 6. Deze dame of heer komt, zo herinner ik mij nu, regelmatig op meerdere sites wat dwarsliggen.
  Een soort treiterturk?
  Mekkermarokkaan?
  Salafistische Somaliër?
  Quasi-alwetende Aleviet?
  Sofistische soefi?
  Wargeestige wahhabist?
  Jokkende jihadist?
  Of gewoon de zoveelste zelfislamiseerder, die goedpraat wat helemaal scheef zit en afgeeft op wat waar en rechtvaardig en na te streven is?

  • Op 2 januari 2011 @ 22:09 schreef torayeshadmin

   Beantwoorden

   Hi Gielah, je bedoelt ons aller Tulay? Ik weet het, gewoon af en toe duidelijk antwoord geven, je naaste liefhebben als jezelf.
   Shalom,
   Ben

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*