Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Israel, prachtig land, lees mee; regelmatig updates, 10 dagen lang: compleet eind Juli.


Reisbelevenissen 16-26 Juli in Israel. ( zie voor veel goede info en  video http://www.israel-info.nl/index.html )

Bovenstaande video geeft een algemeen beeld van Israel, wat al heel openbarend is voor degenen, die denken dat Israel een soort zandbak is met wat hutjes, een “derde wereldland”.
Vergeet dat maar, een heel modern en democratisch land, zie de film.
Onderstaand verslag gaat verder in op de geestelijke achtergrond.
NB: mijn verslag is natuurlijk zoals ik me e.e.a. herinner, als iemand er iets in wil corrigeren of aanvullen, heel graag, reageer onder het artikel, dan verwerk ik het in de tekst of ga in op de reactie.

Maandag:
De groep waarmee we zijn , bestaat uit  totaal 10 personen,  een minjan, maar dan wel  bestaande uit mannen en vrouwen  en jullie weten, dat een minjan in de Joodse orthodoxie alleen uit mannen bestaat, maar het blijft leuk onze groep als minjan te zien.
Naar Israel dus, georganiseerd door Idoed (betekent “bemoediging”, zie www.idoed.nl) als “profetische reis”, een onverwachte zegen.
Want meegaan als “geestelijk begeleider”  naar Israel is natuurlijk een feest en zeker als de intentie is om de profetie betekenis van Israel in deze wereld te ontdekken.
En dat in het kader van ons Tora-Yeshua geloofsbeleven.
Meteen al op Schiphol was er hartverwarmend contact met diverse Joodse mensen, bijv. een gezin met 4 jonge kinderen, wat in Nederland op vakantie was geweest en weer terug ging naar huis, in Yerushalayim.
Je zult er maar wonen! De stad van de Koning en ook nu al een stad “without ever a dull moment.
De vader en moeder van het gezin waren echt blij verrast te vernemen dat we in en van uit onze Tora-Yeshua gemeentes de moadiem vieren en projecten in Israel steunen.
Toen ik mijn spijt betuigde van ons antisemitisch verleden in de christenheid en daarom vergeving vroeg, omdat ik er uit voort kom, begrepen ze dat  heel goed, aanvaardden dat ruimhartig en vroegen verder.
Na een plezierig contact wilden ze ook best onze DVD “islam en waarheid” meenemen en als dat zo door gaat, ben ik die  ca 25 DVD’s wel kwijt over 10 dagen.
In geen geval gaan ze mee terug, dat mag duidelijk zijn.
In het vliegtuig (El Al) lees ik van Barry Rubin in de “Jerusalem Post” dat hij optimistisch is mbt. de bedreigingen van de islambuurlanden.
Zijn stelling:” hoe meer ze onderling verdeeld zijn per land en tussen die landen, hoe meer ze verzwakken in allerlei opzicht en zolang ze worstelen met de “Arabische lente”  hebben ze geen tijd en energie om met ons een oorlog te beginnen”
Wel leuk om van hem te lezen als je hem ook ontmoet hebt in  Amsterdam, zie het artikel en video hierover op https://tora-yeshua.nl/2011/10/ontmoet-prof-barry-rubin-met-zijn-visie-op-islam-lezing-interview-en-haim-divon-ambassadeur-voor-israel/
Dan was er nog een stel Amerikanen, die  van uit Chicago naar Israel gingen  nadat ze er 40 jaar geleden voor het laatst waren geweest.
Die zullen wel een fors verschil zien, want er is zo enorm veel vooruitgang geboekt in die jaren in Israel.
Een  visitekaartje met onze website meegegeven, moge onze Vader hen zegenen in een bezoek aan www.tora-yeshua.nl
We zijn  sowieso internationaal bezig: mensen uit Zweden kwamen langs in onze gemeente in Zaandam en nog afgelopen week belde er een stel uit Nieuw Zeeland, of er ook in Juli samenkomsten waren.
We hopen dat dit  in de toekomst haalbaar wordt, maar nu”ff niet”; ik heb met hen een afspraak als optie medio augustus, voordat ze weer terug gaan.
Inmiddels al weer van alles beleefd, volgende gelegenheid met internetverbinding meer.

Dinsdag:
Vanuit Netanya , prima hotel, naar Caesarea aan de kust, gebouwd door Herodes ter ere van zijn keizer/godheid, Caesar.
Maar  ten onder gegaan door natuurgeweld, daarna opgebouwd tijdens het Byzantijns christendom en  ingenomen/verwoest  in de 7 e eeuw door de moslims, daarna de kruisvaarders veroverd e opgebouwd, vervolgens weer door de moslims ingenomen en verwoest .
Interessant hoe zo’ stad op komt en vergaat, gewijd aan afgoden en christenheid met  Roomse afgoderij, uiteindelijk is er nog een moskee geplaatst door  Bosnische moslims in de vorige eeuw en die staat er nog.
Mooie opgravingen van de oude stad gezien, daarna  via Haifa naar het Karmelgebergte, waar Elia de strijd aanbond met de afgodsdienst van Baal, zie 1 Kon. 18:16-46, heel inspirerend om die plek te zien.
Het deed me veel over het geloof en de geest van Elia te spreken op die plek, onze strijd tegen de islamafgoderij heeft soortgelijke dimensies!
Er staat nu een Carmelietenklooster, een orde die  gesticht is door  Theresa van Avila, een vrouw die aangaf dat God je vriend wil zijn en dat was in die tijd  een  opmerkelijke boodschap , helemaal als een vrouw dat zei destijds.
De monnik, die me dat vertelde, kwam uit Ivoorkust en hij was helemaal blij met ons Tora-Yeshua verhaal, begreep het meteen en zou es op de website lezen, zover dat in het Engels is natuurlijk..

We hadden nog naar het prachtige oude stadje Akko gewild, maar dat is te veel op 1 dag, dus  we gingen via de vlakte van Jizreel en Meggido naar Tiberias, lang de berg Tabor, waar Yeshua de bergrede hield.
Meggido is de vlakte waar de eindstrijd , Armageddon, zal plaats vinden, we hebben er  oude vestingwerken van Salomo bekeken,
zie ook Opb.16:16, waar deze plaats wordt genoemd, er staat  Har Meggido, berg Meggido, in  oud Grieks en Latijn Armageddon.
Indrukwekkend om die vlakte nu al te zien!
Dan  langs de berg Tabor  (waar Yeshua met 3 discipelen een bijzondere ontmoeting had met Elia en Mozes, zie Marc. 9:2-13 ) naar Tiberias, boottocht op het meer van  Galilea, met kapitein Moti, die weer een vriend van een vriend in Nederland bleek te zijn, een hartelijk shalom ,Nanno K.!
Er waren ook RK christenen uit de USA, die met  sympathieke betrokkenheid mee luisterden naar de Bijbeloverdenking uit Matth 14:22-33, over leven in geloof (wandelen op het water, Yeshua tegemoet) en de noodzaak  tot  Yeshua te roepen “Heer, redt mij!”
Er werden 3 vlaggen gehesen + 2 volksliederen: USA, Nederlands en op verzoek ook het  Ha Tikva, wat me verreweg het meest deed.
Plus een demonstratie van  “het net uitgooien”.
Tora-Yeshua kaartjes werden met dank aanvaard her en der, daarna hotel, goede maaltijd.

Woensdag:
Vandaag hebben we een echte Israelische tourgids, Ayallah, Nederlands van oorsprong, wat heel  prettig is, ze kent n.l. het NT goed en praat heel accepterend over Jezus, die wij dan Yeshua noemen, omdat  daarin de betekenis “JHWH verlost” zo prachtig aanwezig is en  Hij ze genoemd werd door de engel, door Mirjam en Joseph, die als pleegouders functioneerden.
Naar de berg van de zaligsprekingen, bij Tabga, ten noorden van het meer van Galilea, waar Yeshua de bergrede hield (Matth, 5, 6 en 7;  deze bergrede is “het evangelie van het Koninkrijk”, want zo noemt Mattheus in  4:23  deze toespraak.
Hierin legt Yeshua prachtig uit, hoe de Tora de basis is van onze leefstijl en Hij  brengt ons bij de kern: genade en rechtvaardiging.
Hij ontdoet de praktijk van die tijd van menselijke leringen en zegt diverse keren: “Gij het gehoord dat tot de ouden gezegd is”…..,maar Ik zeg u……….  , lees maar es door in Matth. 5.
Helaas wordt de berg  ontsiert door een RK-kerkje, waar de huidige paus met zijn treffende, altijd wat valse oogopslag als poster op de deur is geplakt.
Wat doet die man daar? Weg er mee en ik concentreer me op wat Yeshua er ons leert. We rijden vervolgens langs de grenzen met Libanon en Syrie, Golanhoogte, zien  hier en daar soldaten, die voortdurend alert moeten zijn vanwege de moslimburen.
Hier wonen ook de Druzen, die  hun eigen vlag en religie hebben, een eigen geheime versie van de koran ook; het is een sekte met  haar wortels in de islam, met een eigen rijtje  sekteleiders, die vereerd worden.
Ze doen wel loyaal aan Israel mee, dienen ook in de Israeli Defence Force, the IDF.
De Israelische man en zoons van onze gids, Ayallah hebben  uiteraard ook de nodige tijd in het IDF doorgebracht en dat is hier voortdurend nodig.
We gaan naar de uitkijkpost vlak bij de grens waar ene Gerrit (inderdaad, uit Nederland) al jaren het beheer heeft over de plek en waar we een  hartelijk contact hebben met de mannen van het IDF, waar overigens ook  de vrouwen hun mannetje staan, die doen met bijna alles mee .
Het is hier  met de laatste Libanonoorlog  heftig geweest, aldus Gerrit en hij is zichtbaar blij, dat hij zijn verhaal weer es in het Nederlands kan doen.
We wensen de soldaten en Gerrit van harte de bescherming en zegen van onze Vader , de God van Abraham, Isaak en Jacob toe, laten wat DVD’s achter en gaan naar ons hotel in Tiberias voor een 2e overnachting.

Donderdag:
Onze laatste dag in het Noorden van Israel, vandaag dus naar Yerushalayim!
Ook vandaag blijkt Alayah mee te kunnen gaan, maar dat is dan op eigen rekening van het gezelschap, 200 shekel p.p., omdat  het niet in de begroting zat.
Wel erg warm in deze tijd van het jaar, ik hoor van 52 graden Celsius her en der. Maar we hebben een prima airco in de bus, dus dat scheelt veel.
Vanuit Tiberias gaan we op zeker moment de zgn. “betwiste gebieden” of “westbank” in. Daar heb je A,B en C gebieden: in A is Abbas /Arafat verantwoordelijk, zowel mbt.  beveiliging als administratief, zoals in  Jericho ,Bethlehem Nablus e.d. en  daar kun je wel heen, maar dat is risicovoller.
De wet van Israel geldt er (nog niet) niet en dus verboden voor houders van Israelische paspoorten.
Dan zijn er de B gebieden, waar  Israel verantwoordelijk  is voor de veiligheid, administratief de PA (Palestijnse Autoriteit) en de C gebieden , waar Israel helemaal verantwoordelijk is.
B gebieden zijn Auja (Oedja uitgeproken), ligt vlak voor Jericho en C: Yerushalayim.
Hebron is A,B en C gebied door elkaar.
Waar groene plekken, bebouwing en ontwikkeling zichtbaar zijn, daar zijn Israelische bewoners bezig; waar het kaal, woestijnachtig is, zijn de Arabische/Palestijnse bewoners bezig.
Het verschil is enorm en meteen zichtbaar.

Langs Ein Gedi, waar David het leven van koning Saul spaarde, maar wel een slip van zijn mantel afsneedt en daarmee aangaf, dat  zijn koningschap afgesneden werd, zie 1 Sam. 24
Dan komen we bij Massada, waar de Israelisch streden tegen  de Romeinse overheersing en  na dappere strijd tegen een enorme overmacht zich gedwongen zagen zelfmoord te plegen, liever dan in handen van de vijand te vallen.
Dat kun je zowel  boven op de berg zien als beneden in het museum, wat heel informatief en creatief is vormgegeven.
Een spontaan gesprek met Eitan, de directeur, die al jaren lang betrokken is  in dit werk en die  met dank onze DVD aanpakt. We delen de gedachte, dat het elk jaar weer  verbijsterend is, als de shoa herdacht wordt en ik druk tegen over hem mijn spijt uit over de schuld, die de christenheid heeft mbt. het volk Israel vanwege al het antisemitisme.
Hij waardeert dat en  zegt er gelijk bij , dat ik er geen schuld aan heb, maar we weten allebei, dat het terecht is, om deze onvergefelijke schuld te erkennen.
Dan de Dode Zee, waar een aantal van ons hebben “gedreven”, want zwemmen gaat er niet echt, zo weet ik van een eerder bezoek uit ervaring en dat was voor mij wel genoeg.
Ik probeer wat te schrijven op de laptop en we  stellen het programma bij, ivm. de warmte laten we het “huis van Zacheus” richting Jericho voor wat het is en gaan naar ons hotel in Yerushayim.
Prachtig altijd weer als je dan de tempelberg en de stad er om heen ziet liggen, het doet je wat, als je bedenkt dat “van Zion de Tora is uitgegaan en zal uitgaan” en dat daar onze hemelse Vader aan de mensen is verschenen in mensengestalte, als Yeshua.
Diverse  goede gesprekken met reisgenoten, die allemaal zo hun eigen vragen hebben.

Vrijdag:
We beginnen op de Olijfberg, vanwaar je de stad Yerushalayim prima kan zien, je kijkt zo op de tempelberg, waar helaas 4 moskeen zijn: de Rotskoepel met  gouden dak, de Al Aksa moskee waar men samenkomt als moslims, de moskee in de “stallen van Salomo” onder de grond en een moskee bij de Oostpoort, die is dichtgemetseld.
Gaat allemaal weg te Zijner tijd.
We lopen vanaf de berg naar beneden naar de hof van Gethsemane, waar Yeshua bad met de discipelen, maar eerst gaan we langs een RKkerkje van de Franciscanen, waar een broeder Leo , oorspronkelijk uit Californie, ons  wat uitleg geeft.
“Dominus flevit” heet het kerkje en dat betekent “de Heer weende” en dat was nalv Matth. 23:36-39
“Yerushalayim, Yerushalayim, , dat de profeten  doodt en stenigt wie tot u gezonden zijn, hoe dikwijls heb Ik uw kinderen willen vergaderen gelijk een hen haar kuikens onder haar vleugels en gij hebt niet gewild.
Zie uw huis  worde aan u overgelaten.
Want Ik zeg u, gij zult Mij van nu aan niet meer zien, totdat gij zegt “Gezegend Hij die komt in de Naam des Heren”

JHWH weent nog steeds over Yerushalayim, want het zicht op Yeshua  ontbreekt helaas bij de overgrote meerderheid en de verwoesting, die in 70 en 135 na Chr. kwam, zal zich in de nabije toekomst herhalen, lees Zach 14 en lees ook de belofte van bekering in Zach.12:10 e.v., waar in de grondtekst staat (vs.10) “ze zullen zien op Mij die ze hebben doorstoken”.
De hof van Gethsemane is in dat verband extra indrukwekkend, we lezen en bidden er.
Yad Vashem is de volgende stop, zoals u wellicht weet, is daar de shoa te zien aan de hand van  veel documentatie.
Dat zien mijn vrouw en ik voor de 2e keer, bizar, verbijsterend, ongelofelijk, dat zijn woorden die in de richting gaan, maar er zijn geen woorden voor.
Hoe is het mogelijk, dat de mensheid zich zo heeft misdragen en dan vooral Europa, zo blijkt uit de cijfers,feiten, foto’s ,voorwerpen.
Langs de Knesset en de ministeries van Israel terug naar hotel, waar we de shabbatsviering tegemoet gaan, voor diverse reisgenoten de eerste keer, dus die krijgen de nodige uitleg, daarover morgen meer, shabbath shalom, van uit Yerushalayim.

Zaterdag:
Gisteravond op erev shabbath, de avond van shabbath, eerst naar de  kotel/wailing wall/western wall oftewel “klaagmur” geweest, waar duizenden Joden , Jodengenoten, christenen en Tora-Yeshua gelovigen hun blijdschap uitten over het aanbreken van de shabbath.
Immers, dat is elke week op de 7e dag een rustpunt, waarop we het Koninkrijk van JHWH als een voorsmaak mogen en kunnen ervaren.
Verrassende gesprekken: met  5 jonge Barnevelders, die  meteen de essentie van Tora-Yeshua begrepen na wat uitleg, bidt dat onze Vader hen verder openbaart hoe Bijbels en zegenrijk dat is.
Kaartjes en DVD’s raken al aardig op en dat is nu net de bedoeling. Gesprek met een Belgische orthodoxe Jood, ook heel geinteresseerd en daarna met ca. 30  jongelui uit Belarus een kringdans meegedaan, onder het zingen van “shabbath shalom” e.d.
“Ik kom uit Minsk, Belarus”, was  al het Engels wat mijn gesprekspartner kende, de rest leest hij wel op onze website met  “google-vertaling” of een verdwaalde Nederlander in Minsk.
Op weg naar ons hotel kwamen we een groep Geestverwanten uit Katwijk tegen, hartelijke begroeting en vervolgens Jan Winsus en zijn vrouw, die net in Hattum zijn begonnen met shabbath-vieringen.
Jan was al bij diverse activeiten van Tora-Yeshua geweest en had vervolgens geestelijk onderdak gevonden bij Peter Nissen in Stegeren.
Erg bemoedigend allemaal en een zegen van onze Vader, dat je elkaar dan net op dezelfde plaats en tijd ontmoet!.

Vervolgens met elkaar shabbath gevierd in ons hotel, er waren meer groepen in de eetzaal die dat deden, erg feestelijk en een geloofsgetuigenis van ieder , die de opening van de shabbath met brood , wijn, kaarsen en zout vierde.
We waren  waarschijnlijk de enigen, die begrepen, dat dit een getuigenis is van Yeshua, maar daar praten we over, waar mogelijk.
Direct aansluitend een  hartverwarmend gesprek met  3 Israeli’s, waar mee ik in alle openheid en eerlijkheid kon praten.
Tot zover nog  de vrijdagavond, maar dan nu de rest van de shabbath:

Zaterdagmorgen naar de synagoge, waar we  gewoon aan konden schuiven bij een dienst, die al bezig was, mannen kregen keppeltje, enige uitleg van degenen ,waar we naast kwamen te zitten, heel inspirerend, het enthousiasme over de Tora met name, het raakt je van binnen!.
Helaas is daar nog geen besef van Yeshua, door gaan met bidden en gesprek over Hem waar dat kan.

Na de synagogedienst naar de velden van Efratha bij Bethlehem, waar ik de gelegenheid had om van uit de gebeurtenissen rondom het als mens onder ons verschijnen van JHWH oftewel de geboorte van Yeshua toe te lichten waarom  Kerst , zondag en vruchtbaarheidsvoorjaarsfeest (Pasen) misleiding zijn.
Nergens wordt ons opgedragen de geboorte en opstanding van Yeshua te vieren op een heidense datum van zonaanbidding, zoals Kerst (zonnewende), zondag (opstandingsdag) en voorjaarsvruchtbaarheidsfeest (Pasen).
De geboorte was met Sukkoth, de opstanding met het Feest der ongezuurde broden, 3 dagen/nachten na de seideravond, met Pesach dus.
Lees het artikel mbt. Kerst van P.Noordzij maar:  http://members.ziggo.nl/peter7/kerst/
De  groep medereizigers was het er mee eens, zo bleek of  pakt het met begrip op en gaat er verder mee. Na de boosheid op de kerkelijke misleiders, die ons eeuwenlang het  antisemitisme hebben aangeleerd, overheerst bij iedereen doorgaans de dankbaarheid , omdat onze Vader ons geneest van die misleiding en de weg wijst om vanuit de Tora als basis en Yeshua als de levende Tora Hem na te volgen.
Vanuit de velden van Efratha bij Betlehem gaan we terug vanuit de Palestijnse gebieden naar Israel om verder de shabbathsrust  te genieten; we komen door een prachtig dorp, mooie huizen, alles goed geregeld,  wel heel stil, op een paar spelende kinderen na.
De Palestijnse chauffeur van onze bus noemt dat een “settlement” en het blijkt dus een zeer fraai, modern Israelisch dorp/stadje te zijn , wat in de Palestijnse gebieden ligt.
Bij “settlement” of “nederzetting” denk je toch echt aan een paar containers met een waterput o.i.d., maar  hier zie je hoe men met totaal verkeerd woordgebruik de wereld misleidt!

Zondag:
Eerst naar de Tempelberg, waar ik prachtige herinneringen aan  heb, omdat ik er de aanwezigheid van onze Vader  ervoer.  Dat was op mijn eerste reis in 2006 en toen was ik er opgericht.
Maar nu werden we  vanwege de Ramadan extra onvriendelijk behandelt. Bijbels mochten niet door de  controle, die in Israelische handen is, want dan gaan de moslimbeheerders (Waqf) van de tempelberg uit hun dak en flippen.
We mochten ook niet eten of drinken op de tempelberg, we mochten niet op de muur bij de Oostpoort met uitzicht op de Olfijberg,  woedend geschreeuw klonk en liefst zo snel mogelijk wegwezen .
Een man uit Afrika werd denegrerend behandeld, omdat hij desgevraagd zei, dat hij geen moslim was. Zwart en geen moslim? Dan zak je tot het nulpunt in waarde in de ogen van sommige moslims op de tempelberg.

Maar: ik ontmoette een  Amerikaanse rabbi, ook professor in  de eerste eeuwen van de christenheid, die samen met zijn dochter de Tempelberg bezocht en op die plek hadden we een  heel goed gesprek.
Hij waardeerde zeer, dat ik onverbloemd erkende, dat de christenheid de Joden onvergefelijk slecht heeft behandeld en dat een  woord van excuus en vergeving vragen al het minste is.
Maar hij was zeer vriendelijk en wilde graag over de Tora-Yeshua geloofslijn doorpraten, wat we  dan via internet kunnen doen, want we moesten allebei verder.
Hij had door zijn studie een  goed beeld van Yeshua  als Joodse rabbi, die de Tora  uitstekend  praktiseerde en maakte als bestudeerd mens natuurlijk het onderscheid tussen Yeshua in Zijn Joodse context en de  rampzalige praktijk van de kerken.

We verlieten de Tempelberg bij de  Leeuwenpoort en liepen zo linksaf de Via Dolorosa op, waar je aan het begin de 14 statien (plaatsen) ziet afgebeeld: 14 momenten in de kruisweg van Yeshua.
Dan kom je ook langs Bethesda,  waar Yeshua de man genas, die al 38 jaar lang op dat wonder wachtte, zie  Joh. 5:1-9.
Als er een engel des Heren neerdaalde en het water in beweging bracht, dan was degene, die er  het eerst in was, genezen. Een verhaal om verder over na te denken; hoe dan ook, Yeshua zag dat deze man nooit de eerste was of zou zijn en Hij genas hem.
Je ziet er een kerk naast de opgravingen van  het bad en helemaal onder in vind je nog water.
Daarna het gerechtsgebouw van Pilatus, plek waar Simon van Cyrene  het kruis(balk)dragen  overnam,  verder een vrouw Veronica, niet in de Bijbel genoemd, toegevoegd en dus bedenkelijk:
“Veronica [religie] (latinisering v. Gr. Berenikè; in de middeleeuwen geëtymologiseerd als combinatie van Lat. vera en
Gr. ikoon: ‘waarachtige afbeelding’), legendarische heilige, zou een Jeruzalemse vrouw geweest zijn (dikwijls beschouwd
als een van de klaagvrouwen uit Luc. 23:27) die Jezus’ gelaat tijdens de kruisweg zou hebben afgewist met
een doek, waarop zij daarna de gelaatstrekken van Jezus vond afgedrukt. Deze legende, die ontstaan is tegen de achtergrond
van de Abgarlegende (zie Abgar), is vanaf de 6de eeuw in verschillende vormen uitgewerkt en in de late middeleeuwen
in het westen algemeen aanvaard en verbreid. Op vele plaatsen worden ‘Veronica-afbeeldingen’ van Jezus
bewaard. De legendarische scène zelf is m.n. sedert de barok ontelbare malen afgebeeld, vooral als zesde van de veertien
kruiswegstaties. (Encarta 2002).”

Dan wordt het steeds minder een herkenbare kruisweg en  gaat het over in een Arabische shouk, winkeltjes met soms opdringerige  verkopers, nagenoeg allemaal moslims, enkele Arabische christenen.
Tenslotte  de Heilige Grafkerk, waar het alleen maar druk en toeristisch is en waar de meesten van ons niet in wensten te gaan.
Bij  Christ Church bij de Jaffa Poort uitgerust, leuke ontmoeting met  een Belgisch echtpaar, die overmorgen met ons mee willen gaan naar Shilo; ze blijken ook helemaal op onze Tora-Yeshua geloofslijn te zitten.
Ook nog 2 dames uit Canada, die helemaal enthousiast over de de naam  Tora-Yeshua waren, omdat deze naam zo goed het gedachtegoed en geloofsleven verwoord.
Daarna naar de Joodse wijk, het Cardo, waar heel smaakvolle winkels zijn, een totaal contrast met de Arabische shouk.
Ik  kreeg goed advies over een  chupah, dat is eigenlijk een talith met  4  stevig afgewerkte gaatjes op de  hoeken, waardoor de  taltith  met  4 stokken omhoog kan worden gehouden en het bruidspaar er onder kan staan tijdens de bevestiging van het huwelijk (dus dat is geregeld, Hendrik-Teun en Leonie!).
We hopen namelijk 28 sept. een  huwelijk te mogen inzegenen van uit onze Tora-Yeshua gemeente;  later meer.
De  eigenaresse van de winkel stond open voor een goed gesprek, nam onze DVD aan en bleek op een zelfde golflengte te zitten mbt. de islam.
Een volgende verrassing was in een galerie, waar het oog van mijn vrouw op een mooi schilderij viel , waarin o.a. het verhaal van Noach werd uitgebeeld.
Helaas, veel te duur voor ons budget, maar de eigenaar van die winkel was zo enthousiast over het Tora-Yeshua verhaal, dat hij ter plekke iets moois verzon: het mocht voor de helft, maar dan moest ik wel de andere helft besteden aan islamontmaskering en het  Tora-Yeshua werk.
Hij was werkelijk ontroerd door wat we doen en dat bleek ook uit het enthousiasme, waarmee hij het aan een ander ging vertellen.
Op weg naar de King of kings-gemeente in Jaffastreet kwam ik langs een winkeltje, waar ze fraaie mezoeza’s verkochten met het Tora-Yeshua symbool er op  (menorah-davidster-vis)  en daar zal ik er  een aantal van proberen te bestellen, wie er  1 wil , kan het hieronder even aangeven, 150 shekel oftewel 30 euro.
Fraai natuursteen, 10 cm. lang, halfrond, met een glazuurlaag in de kleur zacht/midden blauw met het logo over de lengte in het midden.
Josef, de eigenaar, is  Armeens christen, gaat naar de Marcuskerk en had  de juiste visie op de islam; ook de Tora  werd gewaardeerd, maar nog niet om te praktiseren.
Het is een mitzvoth (Tora-gebod) om zo’n mezoezah aan je deurpost te hebben; daar zit de tekst uit  Dt. 6 in en daar krijgt u een kopie van mee, oprollen en dan bij het bevestigen op de deurpost in de mezoezah doen.
Zo wordt je aan het  “sjema Israel” herinnert, als je je huis in en uitgaat, zie meer hierover op
http://www.crescas.nl/site/columns_bloeme/13/
De toevoeging aan zo’n mezoezah met het Tora-Yeshua symbool sprak me zeer aan, want Yeshua is immers “de levende Tora”, Hij heeft  die vervuld in de zin van voorgeleefd en de doodstraf , die we allen verdienen wegens onze overtredingen of zelfs negeren van de Tora, in onze plaats gedragen.
Dus steeds als je de mezoezah ziet als je je huis binnengaat, wordt je bij het leven met onze Vader bepaald en dat is de reden , om dit symbool in opdracht van  Dt. 6:9 na te volgen.

Uiteindelijk kwamen we net op tijd  tegen 17 uur bij de King of kings-gemeente, Jaffastreet 97, zie  hun website, een tamelijk  charismatische gemeente met dienovereenkomstige samenzang en woordverkondiging; ik miste er de Tora-praktijk in, maar het kan zijn dat die op een ander moment meer aan de orde komt, hoewel ik daar ook op de website geen enkele indicatie voor vindt en dat vind ik heel vreemd.
Joseph Shulam heeft me verteld, dat er  ca. 13  “Messianic congregations” in Yerushalayim zijn, maar nagenoeg de meesten vieren de zondag (!) , n.b. in Yerushalayim en zijn meer  evangelisch/pinkstergemeentes dan  een Tora-Yeshua gemeente, zoals die van   Shulam wel is, zie zijn website  http://www.netivyah.org/index.php/en/activities/congregations
Bij een reis naar Israel zou men er m.i. veel beter aan doen, om naar een echte Handelingengemeente te gaan, zoals die van  Joseph Shulam e.a. en zeker ook als de tijd het toelaat naar een orthodoxe Joodse synagoge om het verschil te beleven.
Maar om in Israel een  ev./pinkster of  refo-gemeente te praktiseren, dat vind ik echt onthutsend en getuigen van  totaal onbegrip.

Maandag 23 juli :

Wandeling over de muren van Yerushalayim met  Ton Nenni, die met zijn vrouw samen  af en toe Bart Repko vervangt en dezelfde boodschap uitdraagt.
Erg  goed om mee te maken, ik was eerder in de gelegenheid dezelfde wandeling met Bart te doen. Bart is helaas van mening dat je de Joden niet over Yeshua moet spreken, maar Ton is daar gelukkig wat  genuanceerder in .
Het enthousiasme om Israel te steunen verenigd ons natuurlijk  en ook het besef, dat  de kerken vreselijk tekort zijn geschoten en erger nog, zich hebben misdragen met de vervangingsleer en antisemitisme.
Ton beklemtoonde de noodzaak om met Joden over de beloften voor Israel in de Tenach te spreken, van harte eens natuurlijk en dan voeg ik er aan toe: zie de profetien over Yeshua  in de Tenach en praat daar ook over, waar de Geest van God die ruimte laat zien tijdens het gesprek.

Vervolgens lopen we naar de Graftuin, waar een  graf in de rots is, vlak bij Golgotha. Die rots is goed zichtbaar en de gids ter plekke laat een foto zien van  jaren terug, toen de grond lager lag en er inderdaad een complete doodskop te zien was” oogkassen, neusholte en mondholte”,  hoofdschedelplaats dus.
Het graf met een goot er voor, waarin een schijf van steen kan rollen ter afsluiting van het graf, ligt dan op korte afstand van  Golgotha. De kruisiging zou overigens niet op de  Golgothaheuvel zijn geschied, maar onderaan, waar hoofdwegen elkaar kruisen en het was de gewoonte bij de Romeinen, om executies langs een hoofdweg te doen.
Zo kon men ook de aanklacht, die op een bordje , wat aan het kruis was gespijkerd, lezen en werkte zo’n doodstraf preventief naar iedereen, die zich tegen Rome keerde.
We  gedachten de  dood en opstanding van Yeshua met brood en wijn, zagen het lege graf met het  zeer terechte opschrift: “Hij is hier niet,  want Hij is opgestaan!”

Daarna naar de Stad van David, waar  het paleis van David stond, een helling, die  omhoog loopt naar de tempelberg. Eerst een boeiende film (15 min., 3 D)  over het graven van de tunnel van Hizkia en dan er door, met onderweg op enkele plekken een halve meter water.
Wie droog wil blijven, kan halverwege de Kanaanitische tunnel pakken en buiten om  naar het badwater van Siloam lopen door de Arabische wijk, die grenst aan de Stad van David.
Als er spanningen/rellen zijn, dan kun je dat beter niet doen en je laten oppakken door  het busje met chauffeur beneden bij de bron van Siloam, maar nu ging dat allemaal prima: zowel de droge als de natte wandelaars stapten  beneden in de bus.

Dinsdag 24 juli :
Met Shilo met Koen Yanusch, die al 26 jaar met zijn vrouw in Yerushalayim woont en er veel van weet.
Shilo ligt in de “betwiste gebieden”,  wat in het nieuws dan “Westbank” heet of “bezet gebied”.
Dat is het gebied  tussen Jordaan en de  huidige  bestandslijn (“grens”) met Israel, wat Jordanie bezet hield tot 1967 en toen heeft Israel in een verdedigingsoorlog dit gebied plus Oost-Yerushalayim veroverd.
Over deze gebieden wordt nog steeds  in politieke zin gevochten via de Oslo-accoorden, intifadah’s , moordaanslagen en  Obama c.s. denken, dat  er vrede komt, als  dit probleem is opgelost in een 2-staten oplossing: Palestina en Israel.
Steeds meer mensen begrijpen, dat dit niet werkt: Israel is als heel Israel door onze Vader aan Israel toegewezen, het hele gebied ten westen van de Jordaan om te beginnen.
Groot-Israel ? Hoe groot was het beloofde land precies? Zie Genesis 15 en Exodus 3 en 23 bepalen de grenzen van een voor onze begrippen wel héél groot Israël. Het sluit heel Jordanië in en loopt door tot diep in het huidige Irak, tot aan de rivier de Eufraat.
Dat vraagt nadere studie, maar duidelijk is, dat Israel niet stopt bij de  huidige grenzen/bestandslijnen.

Ik heb het nodige aan audio- en videoopnames, die ik nog moet verwerken, maar hier vast enkele hoofdpunten:
-het bezoek aan de plek waar de tabernakel stond, is bijzonder, je kunt het je ter plekke allemaal voorstellen. Er worden sinds april weer opgravingen gedaan en als je er staat, is  het prachtig om een gesprek te voeren, persoonlijk, met onze Vader.
-ook schitterend, om te zien waar Israeli’s een stuk grond hebben bebouwd met wijngaarden e.d. en huizen, prachtige dorpen met hardwerkende mensen.
-we ontmoeten David Rubin even kort, bij de supermarkt; hij was burgemeester van Shilo en heeft een paar boeken geschreven, w.o  “the islamic tsunami” met ondertitel ” Israel and America in the age of Obama”.
Hij nam een DVD van me aan en ik heb zijn boek gekocht in het infocentrum ter plekke.
-er worden ook met veel subsidie Arabische dorpen gebouwd, maar daar blijken dan nauwelijks of geen mensen in die huizen te wonen. De vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanie en Gaza zitten vol met mensen, maar  de huizen in de dorpen voor hen gebouwd, staan leeg, de elite profiteert met villa’s, die er ook staan en dat is het dan.
-we gaan op bezoek bij een steeds bekender wordende wijnmaker, waar we het hele proces volgen, proeven en een flesje kopen, zie
http://www.shilohwinery.com/about.php?id=111&lang=E  ; de grond blijkt enorm geschikt en vruchtbaar en  er zijn diverse prijzen gewonnen  met de wijnen ter plekke, wat heel bijzonder is op deze korte termijn van 7 jaar.
-we gaan gelijk even langs bij iemand, die  van stierenhalsleer de tefillim maakt uit 1 stuk en daar gaat dan een zorgvuldig correct en handgeschreven tekst in.
Het is een doosje voor op het voorhoofd en op de rechterarm, om je te bepalen bij de Tora, een letterlijke invulling dus, die het geestelijk  beleven moet ondersteunen.
Zie  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/tefillin.html  ; we weten uit Jer. 31:31 dat de Tora in het vernieuwde verbond door Yeshua in ons hart is geschreven, dat is wel het belangrijkste, maar deze uiterlijke ondersteuning, mits geestelijk beleefd, heeft net als de mezoezah aan je deurpost iets moois.
De geestelijke uitvoering van de Tora blijft natuurlijk het belangrijkst en ik vraag me zelfs af, of deze letterlijke uitvoering ook wel  de bedoeling is; zal es verder uitzoeken  hoe dat gezien kan worden.
Het  “binden op je arm en voorhoofd” kan immers ook vertaald worden met “Tora doen in je handelen en denken”
-dan komen we bij een echte “nederzetting” , die uit een paar gezinnen bestaat; Nati Rom is de stichter, samen met vrouw en 3 dochtertjes woont hij  met enkele anderen op zo’n  heuveltop, alles met de hand opgebouwd, zie http://www.levhaolam.com/levhaolam/
Hij moet zich voortdurend beschermen met pistool op de heup, schietklaar, tegen  moslims, die hen het leven zuur maken. Joden in de betwiste gebieden moeten steeds op hun hoede zijn voor moordaanslagen door moslims, maar andersom kunnen moslims daar zonder enige vrees leven, want er is geen Israeli, die  er op uit is  moslims te vermoorden.
Nati zoekt partners om elke maand met 90 euro deel te nemen aan  hun project; je krijgt dan elke maand een pakket met  goederen uit dit gebied (honing, handgemaakte sieraden of kunstvoorwerpen, e.d.), zodat men economisch van de grond komt; zie genoemde website om het praktisch te maken en ik heb beloofd het in onze Tora-Yeshua gemeentes te bespreken, om  een jaar lang aan dit project mee te doen.
Nati  nam een DVD aan en  zei me bij vertrek, dat hij graag  in gesprek per mail verder wilde praten over onze Tora-praktijk. Orthodoxe Joden hebben daar een eigen invulling bij , helaas zonder Yeshua, maar het is al heel goed, als je er samen over van gedachten kunt wisselen in onderling respect.
Het in bezit nemen van het door  JHWH gegeven land is een levensdoel en het verwachten van Mashiach ben David (een mens van JHWH gegeven) is iets, wat niet vanzelf gaat: je moet er wat voor doen en naarmate meer Israeli’s het land in bezit nemen en Tora praktiseren, is de komst van de Mashiach dichterbij.
Hij komt  volgens sommigen op een witte ezel en zo zie je elementen terug, die ook bij de komst van Yeshua in de eerste eeuw een rol speelden.
Dit denken vernamen we ook van Tamar in Sderot, zie verslag van de laatste reisdag verder op.
Er zijn echter ook  10.000 tot 15.000  Israeli’s in het land, die wel Yeshua als  de reeds gekomen Mashiach hebben aanvaard en je kunt ze vinden in ca. 100  “Messianic congregations” in Israel.
Helaas worden die dan weer als afvallige Joden  of “niet-Joden” gezien door de meeste orthodoxe Joden  en ook mensen  als Wiesje de Lange en ook Ayallah, onze reisgids, ziet het als Godslasterlijk, als een  Jood tot aanvaarding van Yeshua als Mashiach komt.
Het is m.i. grote winst, als je met elkaar in gesprek kunt zijn, zonder  elkaar wat dan ook op te dringen en daar strek ik me dan ook naar uit, met wie dat wil uiteraard.
En waar men een streep trekt en  weigert te praten of over een bepaald punt verder te praten, daar respecteer ik dat. Voor de ander bidden kan immers altijd.

Woensdag 25  Juli:
Met Koen door Yerushalayim.
Details volgen nog, maar het meest indrukwekkend was een kapel, waarin we een schilderij zagen, waar Jozef van Arimathea een echtpaar richting Frankrijk stuurt en dat echtpaar was dan Yeshua , gehuwd met Maria van Magdalena, met een kind, als voorouders van de diverse koningshuizen in Europa.
Deze Godslasterlijke mythe is door de RK-kerk in het leven geroepen, om zo te kunnen stellen, dat de koningen  een Goddelijke basis hebben en dus  gehoorzaamd moeten worden en terecht de macht hebben.
Ook het  logo van “skull and bones” stond onder  een schilderij en via  de ridders van Malta, Tempeliers, Jezuiten en Vrijmetselaars zou de elite de macht hebben geconsolideerd tot op vandaag.
Via investering in de grote bedrijven als Shell en vele anderen weet men de wereld te manipuleren in overlegorganen als Bilderbergconferenties en denkt de elite de wereldmacht te kunnen blijven behouden.
Ik heb er al vaker over geschreven, maar om de basis in zo’n kapel in Yerushalayim terug te zien via schilderijen , koningshuizen met hun schilden en logo’s en de RK kerk als machtsinstituut, dat is  zeer openbarend.
Zie o.a. https://tora-yeshua.nl/2012/02/katholicisme-en-islam-vaste-banden-lees-dit-onthullende-en-onthutsende-verhaal/
https://tora-yeshua.nl/2012/01/interview-met-een-rabbi-over-yeshua-laat-prima-zien-waarom-bijbels-denken-over-yeshua-essentieel-is/
https://tora-yeshua.nl/2011/07/de-bijbel-tora-yeshua-en-de-duivel-in-vele-gedaantes-w-o-delen-van-kerk-nwo-en-anders-b/
https://tora-yeshua.nl/2011/07/teken-op-voorhoofd-of-rechterhand-wat-zou-het-kunnen-zijn/
https://tora-yeshua.nl/2010/02/manipulerende-leugenaars-zie-video-allah-nederland-en-oranje/
https://tora-yeshua.nl/2012/06/wat-heeft-duisternis-gemeenschappelijk-met-het-licht/

Laatste reisdag: donderdag 26 Juli:
We vertrekken 7.30 vanuit Yerushalayim, naar Sderot bij Gaza, om de mensen daar een hart onder de riem te steken. Prachtig uitzicht onderweg over  goede wegen, een  spoorlijn,  ondanks de droogte en warmte veel groen in gebieden , waar enkele decennia geleden  voornamelijk woestijn was!
In Sderot wacht Uzi ons op, de man van Tamar; dit echtpaar heeft in  ca. 7 jaar een prachtige “landerij” opgebouwd, waar je kunt logeren en eten in een soort oase!
Het Nederlandse element ontbreekt niet, want Tamar komt uit Nederland en is met de Israelische Uzi getrouwd. Tamar legt in uiteraard vlekkeloos Nederlands uit hoe ze hier  alles zelf vanuit  kale woestijngrond alles zelf hebben opgebouwd, zonder ingehuurde aannemers o.i..d..
Huizen van leem, ondersteund met een houtstructuur, electra, waterleiding, het is er allemaal en Uzi heeft dan ook volgens Tamar “gouden handen”.
Iedereen kan helpen met de verdere opbouw, als je een beetje handig bent, vertelt Uzi de rest.
Het hele project is ook weer vanuit de gedachte, dat land in bezit  nemen, wat JHWH aan Israel heeft gegeven, een opdracht en meewerken aan de komst van de Mashiach.
Prima lunch voor een heel redelijke prijs, met inbegrip van heerlijke koffie, verrukkelijk ijs en  meloen toe.
Uzi leidde ons rondt in Sderot, we zagen achter het  politieburo honderden Kassamraketten liggen, van simpel tot veel meer geavanceerd, de laatste categorie  “made in Russia, Iran, China, Noord-Korea e.d.
In 10 jaar tijd 50 doden, vele gewonden en getraumatiseerde mensen; dagelijks  1 of 2 raketten gemiddeld, 24 uurs paraatheid van het IDF, allerlei elektronische en satelliet bewaking, de legerbasis met honderden militairen en diverse  eenheden met elk een eigen specialisatie.
Uzi weet waar hij het over heeft, als oud-paratrooper, die meevocht in de Yom-Kippur oorlog in 1967, tot 50 km. in Egypte!
We zien de speeltuin met bunker, bushokjes als bunker met graffiti beschilderd door wereldberoemde artiesten en flats in aanbouw met versterkte betonmuren.
Als er een raket wordt afgevuurd, bij voorkeur op een drukke markt (!), dan gaat er  meteen een alarm, wat  geactiveerd wordt door een zeppelin met allerlei electronica en iedereen kan die zien hangen tussen Gazastad en Sderot.
Het ligt allemaal dicht bij elkaar, je kunt vanaf een heuvel zo Ashkelon zien liggen en Gaza stad in 1 oogopslag en ook in Ashkelon krijgen ze regelmatig raketten van Hamas.
In Sderot hebben ze o.m. als doel een zo normaal mogelijk leven te leiden, je vindt er een prima supermarkt, je kunt er pinnen op meerdere plaatsen en er zijn diverse winkels, gewoon een leuk dorp met 99,9 % Israelische mensen, die helaas voortdurend met de dood bedreigd worden door de moslimburen uit Gaza.
Iemand uit ons reisgezelschap vraagt of het nu alleen maar om “land” gaat of om “wat anders” en Uzi is daar heel duidelijk in: het gaat de moslims om heel Israel en  er is pas  “vrede op zijn moslims” als alle Israeli’s in de Middellandse zee zijn verdronken en al het land weer onder de islam komt.
Dan kan de bloeiende woestijn weer  fijn  kale zandvlakte worden, met moslims in armoe en  zonder werk.
Veel moslims beseffen, dat  de leiding van Israel met alle inventiviteit in waterbeheer en ontwikkeling van het land en leven vanuit de Tora een zegen is voor zowel Israeli’s en Arabieren, maar  Hamas laat geen kans onbenut om die situatie te verzieken, Israel aan te vallen met raketten en  de “gematigde moslims” uit te moorden.
Vandaag staat in The Jerusalem Post, dat  de “premier van Hamas” , Isamil Haniyeh vandaag de premier van Egypte, Mohammed Mursi, gaat bezoeken, om te overleggen hoe ze als “moslimbroeders” de  koude vrede met Egypte om  zeep kunnen helpen.
Khaled Mashaal is  vorige week ook al geweest als leider van Hamas en zo is Hamas er maar druk mee om de “Arabische lente” te gebruiken om  de verwoesting van Israel te bewerkstelligen.
Ik vraag Uzi naar zijn mening over deze Arabische lente en hij  stelt, dat het beter een “Amerikaanse lente in het M.O. ” kan worden genoemd, gezien het feit dat Obama en zijn vriendjes er achter zitten, net als nu in Syrie, waar men Assad aan het wegwerken is met opstandelingen, gesteund door de USA.
In de visie van Uzi gaat Syrie dezelfde weg als Tunesie, Lybie, Egypte en straks ook Iran, want dat is het plan van de “heersers dezer wereld”.

We komen bij de legerplaats en  raken in gesprek met 4 soldaten bij de poort, die  wat  chocola, chips en frisdrank ,gekocht in eerder genoemde supermarkt in Sderot in dank van ons aannemen.
We stellen wat vragen en  wensen hen natuurlijk van harte  de zegen van de God van Abraham,  Isaak en Jacob toe. Ik geef hen een paar DVD’s met als titel “Islam en waarheid”, Nederlands gesproken en in diverse talen ondertiteld, verkrijgbaar voor idereeen op……….
Dat vinden ze  heel interessant, willen de laatste die ik heb ook hebben en een van de soldaten ( 1 man en 3 vrouwen) legt uit, dat hij voor de ontruiming van Gaza nog wel dacht dat er ooit vrede zou kunnen komen, maar nadat Gaza “Judenrein” is gemaakt door n.b. de eigen Israelische regering onder druk van de Verenigde Nazies oftewel de United Nonsense, is hij die hoop echt kwijt.
Hij wil  wel es graag mijn visie op de islam zien in onze DVD en ik hoop, dat hij of zijn mede-soldaten hun mening hier nog gaan geven.

We gaan tegen 13 uur richting vliegveld en zijn er  14.30, nemen afscheid van onze chauffeur Nadir met een gezamenlijke goede fooi en waarderende woorden.
Hij vraagt me persoonlijk nog gebed voor zijn bekering en doop , waar hij mee bezig is en ook, of ik regelmatig naar Israel wil komen voor Tora-Yeshua onderwijs.
Dat vroeg hij me al een paar dagen eerder en ik ben er beduusd van: een Palestijnse christen in wording, die tussen moslims en Joden op is gegroeid en  zicht heeft op de  vele aspecten van de samenleving van vele religies en culturen in Israel, vraagt me dat zeer gemotiveerd.
Wat kan ik anders zeggen, dat dat daar dan voor mij zou kunnen bidden, want dat kan alleen als onze Vader die deur opent.
Wie mee wil bidden voor hem en ook voor mij en mijn vrouw: heel graag en met dank.

Na een veilige vlucht landen we  rond 21.30 uur op Schiphol, met dank aan El Al en vooral aan onze Vader , die ons zegende met  een zeer boeiende reis.
Een evaluatie volgt nog, want reisorganisatie Idoed heeft haar eerste reis gerealiseerd en een aantal kinderziektes in de organisatie dienen overwonnen  te worden; het excuus van de reisleider Jo le Poole aan het einde van de reis was dan ook terecht en afhankelijk van de uitkomst van die evaluatie kan ik verdere aanbevelingen wel of niet doen.
Ik ben meegegaan als geestelijk begeleider en heb in de planning vooraf geen inspraak of verantwoordelijkheid gehad, die is geheel voor verantwoording van Idoed-reizen en ik merk dat op, omdat ik een reis naar Israel  in een andere tijd van het jaar, met meer rust en voor een deel op andere locaties zou plannen.
Overige opmerkingen doe ik in de persoonlijke evaluatie.*****

Maar e.e.a.  neemt niet weg, dat we in elk geval gezegend zijn met verder groeiend zicht op Israel, op het plan van onze Vader met Zijn wereld vanuit Israel en hoe we daarin betrokken mogen en moeten zijn.
Jullie snappen, dat we daar  uitvoerig op terug komen in onze samenkomsten , zie  https://tora-yeshua.nl/samenkomsten/  , iedereen welkom, neem anderen mee en ontdek met ons hoe we als Handelingengemeente de komst van Yeshua ha Mashiach ben David tegemoet kunnen leven.
Shalom,
Ben Kok (joods-chr. pastor)

***** die beloofde evaluatie is tot op heden (dec. 2013) geblokkeerd door Jo le Poole, ondanks mijn  herhaald verzoek. Idoed reizen blijkt zich helemaal conform de vele al lang bestaande  Israelreizen te ontwikkelen langs  de kerkelijke lijnen met zondag, kerst, nieuwjaarsviering en geen respect voor de shabbath, laat staan het vieren er van.

Navigeer naar andere artikelen

29 Responses to Israel, prachtig land, lees mee; regelmatig updates, 10 dagen lang: compleet eind Juli.

 1. Hoi Ben en Trudy,
  Tjonge zeg, d,as ff meegenieten!
  Ik en tom waren in het Corrie ten Boom huis in Haarlem,Ook zo,n verscheidenheid aan mensen,uit de wereld, prachtig uiteengezet,met de opvallende mededelingen van de liefde voor de joden en de Thora, in het gezin ten Boom, mooie ervaring.
  G,ds Zegen verder.
  Shalom!
  Tom en gre.

 2. Hallo Ben,
  Leuk om te lezen, vooral van die ontmoetingen met derden. Leuk dat ze bij ons langs willen komen. Moeten we vooral doen!

  Shalom,
  Paul

 3. Wat geweldig om je reiservaringen en ontmoetingen te lezen.
  Aan ons als thuisblijvers geef je een geweldige blik op wat is geweest en met jouw verteltrant hoef je alleen je ogen maar dicht te doen en het is alsof je er bij bent
  Dank je Ben
  en Shalom
  Joop en Alda

 4. Hoi Ben,
  Denk je, dat je Jacob Damkani nog tegen het lijf loopt in Israel, vanuit zijn hotel Gilgal?
  Shalom!!

 5. Op 19 juli 2012 @ 11:16 schreef Hendrik-Teun

  Beantwoorden

  Shalom Ben, Trudy en medereizigers,

  Wat geweldig om zo mee te mogen genieten van jullie reis! Mooi ook om te zien hoe God ontmoetingen arrangeert, al vanaf het moment van vertrek!
  Dit lezende kan ik/kunnen wij niet wachten ook naar Israel te mogen vertrekken!
  Van mijn vorige bezoek aan Israel weet ik nog hoe indrukwekkend het was/is om door de vlakte van Meggido heen te reizen en dat gebied te zien. En te weten wat zich daar in de toekomst gaat voordoen.

  Heel veel plezier en genot op jullie reis! En bovenal de zegen van onze hemelse Vader!
  Shalom!!

 6. Op 20 juli 2012 @ 16:16 schreef de familie mulder

  Beantwoorden

  beste minjan

  leuk om te lezen hoe fijn jullie het hebben (voel af en toe een vleugje jalousie opkomen)
  hoop eigenlijk ook op wat mooie foto’s want ik ken jisrael alleen van de media
  ik wens jullie alvast shabbat shalom
  want die begint hier over een paar uur maar er zal wel wat tijds verschil zitten
  ach ja
  danmaar gewoon
  Shalom

 7. Op 20 juli 2012 @ 21:40 schreef Michael, Shabbatsvierder

  Beantwoorden

  Shocking !!

  De laatste 819 Joden in Noorwegen verlaten het land ; verdreven door de moslims ! ! ! ! ! !
  Noorwegen binnenkort Judenrein !
  Dumme nordmenn, Gud skal ta bort fra dere , sa blir dere fattig !

 8. Hartelijk dank voor dit verslag. Zo zijn we er toch een beetje bij:-) Mooi, al die fijne ontmoetingen en ik bid dat de reis de reizigers en Israel tot zegen mag zijn.
  Wie weet nemen er zo weer een paar mensen meer Israel mee in gebed.

  Een fijne shabbat met elkaar toegewenst.
  Shabbat shalom!

  • Hi Wia e.a. voor jullie meeleven en gebed, ik kan ivm heel wat andere drukte niet altijd reageren, dus deze reactie is ook voor Aafje, Hendrik-Teun/leonie, Joop/Alda e.a. bedoeld.
   Shalom,
   Ben

 9. Op 21 juli 2012 @ 09:41 schreef Michael, Shabbatsvierder

  Beantwoorden

  Shalom Ben, Trudy,

  Bron: Kopp , EJ Bron, Xandernieuws, Aften Posten.
  Feit: in 2006 werd de synagoge in Oslo beschoten met vuurwapens door moslims.

  Zie ook :16 jarige Joodse jongen, op een school in Oslo, wordt gebrandmerkt met een roodgloeiende munt door een etnische “noor”, ( moslim ) .
  http://www.timesofisrael.com/jewish-16-year-old-firebranded-in-norway/

 10. Geweldig Ben, wat jullie allemaal meemaken. Wat een prachtige reis in het Heilige Land. Ik herken veel van toen ik er zelf ooit eens was. Wat een heerlijk land.
  Met genoegen lees ik jullie reisverslag en ik bid jullie Gods zegen toe op een voodspoedige voortzetting van de reis.
  Shalom, Wehjee Beraghaa Haarets Jisraeel!
  cornelia

 11. Op 22 juli 2012 @ 13:56 schreef de familie mulder

  Beantwoorden

  ach nou maar bidden dat de joden uit noorwegen naar yisrael vertrekken
  dan kunnen we we Eeuwige danken in plaats van schelden op norge

  dus laten we onze broeders en zusters Zegenen

  shalom

 12. Ben en Trudy.
  Wat mooi, in het verslag van zaterdag, dat je elke keer weer bemoedigd mag worden door enkelingen, die in gelijke gedachten en geloof van Jeshua staan.
  Fijne reis verder.
  Na twee weken slecht weer hier is het nu ook eens zonnig.zo,n +- 25 gr.
  Shalom
  Tom en Gre.

  • Heel goed,dat er in Zaandam ook mooi weer is, Tom en Gre; we zien al weer naar jullie en vele anderen uit, ook in Amersfoort en Den Dungen.
   Shalom ,
   Ben

 13. hallo Ben en medereizigers
  het was mij een
  groot plezier jullie te ontmoeten
  en ik hoop dat jullie er mooie herinneringen aan overgehouden hebben.
  nogmaals bedankt voor de goede DVD’s

  gerrit van den hoeven
  kiboets misgav-am

  • Hi Gerrit,
   Leuk dat je reageert! We hebben jouw verhaal zeer gewaardeerd en als je nog kunt laten weten wat de soldaten van de DVD vonden, dan zou ik dat erg op prijs stellen. Dat kan hier onder dit artikel, maar ook via “contact” op deze site, als je er een meer persoonlijk verhaal van maakt, ik zet dat niet op de site of alleen wat je zelf aangeeft.
   Shalom,
   Ben

 14. Hallo Ben,

  Ik ben zeer verheugd met de contacten die je gelegd hebt op jouw reis. Hopelijk kunnen we daar contact mee blijven houden en hebben we straks ook gemeenten in andere landen. Lijkt mij heel erg goed. Jij en Trudy nog een goede en leerzame tijd toegewenst in Israel.

  Shalom,

  Paul Jansen

 15. Op 27 juli 2012 @ 21:49 schreef F. Dijkstra

  Beantwoorden

  Op weg naar de King of kings-gemeente in Jaffastreet kwam ik langs een winkeltje, waar ze fraaie mezoeza’s verkochten met het Tora-Yeshua symbool er op (menorah-davidster-vis) en daar zal ik er een aantal van proberen te bestellen, wie er 1 wil , kan het hieronder even aangeven, 150 shekel oftewel 30 euro.
  Fraai natuursteen, 10 cm. lang, halfrond, met een glazuurlaag in de kleur zacht/midden blauw met het logo over de lengte in het midden.

  Ben, je mag er voor mij ook wel 2 bestellen, indien mogelijk.
  F. Dijkstra

 16. Op 28 juli 2012 @ 12:23 schreef Peter Schilperoord

  Beantwoorden

  Met een woord uit Johannes 5 (Voorwaar, voorwaar zeg Ik u: Die Mijn woord hoort, en gelooft in Hem, Die Mij gezonden heeft, die heeft het eeuwige leven, en komt niet in de verdoemenis, maar is uit den dood overgegaan in het leven), groet ik u allen hartelijk. Shabbat Shalom
  |
  Peter (deelnemer aan deze fantastische reis)

  • Bedankt Peter, een bemoedigende tekst en persoonlijk getuigenis, waar je levenslang op mag steunen.
   Shalom,
   Ben

 17. Ha Ben,

  Grappig om te lezen dat je ook in Israel was! We zijn elkaar net misgelopen, wij (Go-Team Jeugd Met een Opdracht) kwamen iets later aan in Jeruzalem (eerst een week in Tiberias geweest). Ook een rondleiding gehad van Koen, veel interessante informatie.

  Wie weet tot na de vakantie,

  Vincent

 18. Hallo Ben. Het is warm en ik had mooi de tijd om je verslag eens door te lezen. Prima! Zo was het.
  (~de Yom-Kippur oorlog in 1967~, was uiteraard in 1973).
  Verder bedenk ik dat er heel veel wordt verteld, gedurende zo’n reis, door gidsen en sprekers. En dat je toch uiteindelijk je eigen vakantie beleeft.
  Veel zou ik kunnen vertellen, maar wat ik nooit zal vergeten, is ons bezoek aan de Tempelberg waar ik op een gegeven moment vlak naast de Rotskoepel… de Joden kon horen bidden – zeg maar een gedruis van stemmen, geroep, geschreeuw! – vanaf het plein, bij de Kotel, de ‘klaagmuur’.
  Terwijl ik bij dat islamitische gebouw stond, in het gezelschap van Nederlandse dames en een moslimgids, voelde ik hoeveel kracht er schuilging in dat hartstochtelijke gezamenlijke, eenparige roepen van de Joden.
  Als christen hebben wij volgens de Hebreeënbrief toegang tot God (Hebr. 4:
  16
  Laat ons dan met vrijmoedigheid toegaan tot den troon der genade, opdat wij barmhartigheid mogen verkrijgen, en genade vinden, om geholpen te worden ter bekwamer tijd.

  Op dat moment ging de troon der genade voor mij open. En bad ik als een priester méé met de Joden op het plein. Amen

  • Hi Peter, dank voor je reactie, de jaartal correctie klopt en neem ik graag over.
   Fijn dat je het zijn op de tempelberg zo indringend hebt beleefd, het blijft een bijzondere plek.
   Shalom,
   Ben

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*