Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Actueel nieuws uit Sderot, grenzend aan de Gaza strook, van mensen die er wonen!

Velen van jullie kennen Yair en Karen Strijker;  ze gaven in onze Tora-Yeshua gemeentes Hebreeuwse les en zijn inmiddels naar Israel verhuisd met hun 2 kinderen.
Met hun toestemming hier de laatste nieuwsbrieven, de laatste dus net binnen.
Graag ieders gebed voor hen en de situatie in Israel, m.n. dat de islam en ook de NWO  verder zullen worden ontmaskerd en dat zowel Joden als moslims de enige weg tot behoud zullen gaan, nl. in het aanvaarden van Yeshua de enige weg tot JHWH zullen ontdekken.
Shalom,
Ben Kok (joods-chr. pastor)

Nieuwsbrief/update vanuit Israel van Yair en Karen Strijker:
Sde Tsvi, 8 juli 2014/10 tamuz 5774

Shalom beste lezers,

Het is nogal beladen om ‘shalom’ te zeggen vanuit een land waar op het moment de shalom ver te zoeken is.

Na onze eerste nieuwsbrief van twee dagen geleden hebben we een storm van reacties ontvangen van alle kanten. Velen hebben de nieuwsbrief doorgestuurd naar vrienden en bekenden en men vroeg of men toegevoegd kon worden aan onze lijst. Het blijkt dat er echt honger is naar nieuws van binnenuit Israel en daarom heb ik een nieuwe lijst samengesteld met eigenlijk zo’n beetje iedereen die we kennen. Echter, dit betekent dat er waarschijnlijk ook adressen toegevoegd zijn van mensen die dit nieuws niet willen ontvangen. Als dat voor u als ontvanger zo is, zou u ons dat dan even willen laten weten? Dan zal ik uw adres weer verwijderen van de lijst. Ik zal overigens de eerste nieuwsbrief nog even onder het nieuws van vandaag plakken zodat de ‘nieuwkomers’ ook op de hoogte zijn vanaf het begin van ons schrijven.
Het is niet de bedoeling u constant te schrijven. Deze brief is wat lang, komende zullen beknopter zijn. We zoeken nog naar een goede lay-out voor komende nieuwsupdates. Via Facebook (Yair Strijker) zullen we ook als het nodig is updates geven en ik (Karen) wilde deze mail schrijven om u een impressie te geven van hoe het leven hier is voor velen. Vandaar dat deze mail wat langer uitvalt en ook persoonlijker is dan waarschijnlijk komende updates.  We beseffen dat u het ook druk heeft.

De vorige keer schreef ik (Karen) dat de boel aan het escaleren was na de dood van de drie Israëlische jongens Ejal, Naftali en Gilad en na de dood van een Arabische jongen die was gelyncht door een groepje Joodse jongeren. Ik heb geprobeerd te schetsen wat dat deed met de mensen hier. Overigens vernamen we zojuist dat voormalig president Peres de familie van de Arabische jongen wil  bezoeken om zijn spijt te betuigen, maar hij is niet welkom. (vlg. Palestinian news agency Ma’ an).
De familie weigerde al eerder de telefonische condoleances te ontvangen van Netanyahu.  De fam. Khdeir liet weten: ‘ we refuse to accept condoleances of someone who agrees on the murder of our people in Jerusalem, the’ west bank’ and Gaza’.

De nieuwsgeving in Nederland was onder meer dat Israel uit wraak op de dood van de drie jongens Gaza heeft bestookt. Echter, Israel heeft gereageerd op voortdurende raketbeschietingen op Israëlische burgerdoelen vanuit Gaza. De regering was nog aan het beraden over wat te doen na de dood van de drie toen men in Nederland al dacht te weten waarom Gaza werd aangevallen. De nieuwsgeving is erg eenzijdig en gekleurd geweest in Nederland en ik zeg het voorzichtig.

In de regering is sinds gisteravond een breuk ontstaan omdat minister  Lieberman, coalitiepartner, van de Likud is afgescheiden . Hij is het niet eens met het volgens hem te zachte beleid van Netanyahu. Dit maakt de situatie extra lastig.

We hebben hier een aantal keer luchtalarm gehad en gelukkig hebben we zonder teveel angst maatregelen kunnen nemen, we hadden zelf de regie, echter, gisteren gebeurde het op school in Beersheva. Ik schrok niet eens zo van het alarm, maar wel van de reactie van de lerares en mijn klasgenoten. Angst weerspiegelde zich in de gezichten en aangezien de schuilkelder te ver was hebben we met zestig man in het trappenhuis geschuild. De mevrouw waar ik tegenaan gepropt stond trilde van angst, ik heb haar over haar hoofd geaaid en omarmd. Het arme mens… mijn klasgenote die voor me stond had hartkloppingen en ik had handen te kort om te troosten. Het doet heel veel met je als je zoiets overkomt. Sommigen hadden kinderen in Beersheva op het schooltje of de crèche. Gauw werd gebeld of alles goed met hen was. Er viel een grote Gradraket op het veld even buiten Beersheva, deze raketten zijn drie meter lang. Gelukkig is niemand geraakt.

Meer dan tachtig raketten zijn uit Gaza sinds gisteravond om ons heen neer gedreund. Gisteravond kwamen er dertig in tien minuten tijd. Voordat wij de nacht ingingen reden we naar huis op de snelweg en zagen een raket op ons afkomen, het lijkt net of je in een film zit, we konden, al rijdende alleen maar gebiologeerd kijken. God zij dank(!) kwam er een ‘Iron Dome’ raket op af die de vijandelijke raket deed ontploffen in de lucht, anders was hij mogelijk op de kibboets Beth Kama gevallen, waar wij net op af reden. Beth Kama ligt ongeveer vier kilometer van Sde Tsvi, waar wij wonen.

Een Iron Dome raket is een raket die een vijandelijke raket opzoekt en in de lucht uitschakelt, vandaar de naam Iron Dome:  ‘Stalen Koepel.’ Eén Iron Dome raketkop kost 20.000 euro, hebben we begrepen. Maar het is z’n geld dubbel en dwars waard als het systeem vijandelijke raketten weghoudt van bewoonde gebieden. Echter, niet elke raket wordt onderschept, helaas.

Wij hebben een nare nacht gehad: we zijn zo’n beetje weg gedreund door de raketten die rucksichtslos op burgerdoelen worden afgevuurd.  Onze Ruth van tien lag ook wakker en stijf in haar bed door het gedreun waardoor ons kleine houten huisje trilde. Het is voor alle kinderen in deze gebieden traumatiserend en wij zien dat bij onze eigen kinderen ook, ze zijn onder de indruk van alle gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Gelukkig sliep Smuel vannacht door de herrie heen. Wij vertrouwen op het luchtalarm dat afgaat als het echt te dichtbij komt, dus we probeerden toch zoveel mogelijk te rusten. Gelukkig vielen we tegen de ochtend nog even in slaap. Ruth is gelukkig weer opgeveerd en maakt lol met haar broertje.

De school belde vanmorgen (ik zit op ulpan, de Hebreeuwse taalschool in Beersheva) dat er geen lessen zijn vandaag omdat de operatie Solid Rock  (Tsoek Eitan) vannacht is begonnen: Israel is begonnen om doelen in Gaza uit te schakelen vanwaar raketten werden geschoten.

Operatie ‘Solid Rock,’ oftewel ‘Solide Rots’ zegt veel over God, Die onze Rots is. We zijn blij dat deze naam is gekozen voor deze operatie, Gelukkig dat de politiek hier beseft dat alle zegen van God, onze Rots komt. We hebben Netanyahu wel eerder uit de Tenakh horen citeren en dat ontroert mij elke keer. Gelukkig beseft men in de politiek op zo’n cruciaal moment dat dit land van God is. Alle oorlogen sinds 1948 tegen Israel, zijn door Israel gewonnen, soms op wonderlijke manieren; de vijandelijke overmacht is enorm en toch kan de vijand niet winnen omdat God voor Zijn volk opkomt.  Dat geeft moed aan ons allemaal.

Maar… eerlijk gezegd denk ik in mijn hart weleens: Israel maakt al zo lang de raketinstallaties in Gaza onschadelijk, hoe kan het dan nog dat er nog steeds zoveel raketten op ons vallen?? Al de jaren dat we hier komen en nu terwijl we hier sinds afgelopen november wonen, heeft Israel raketaanvallen gehad. Het is om moedeloos van te worden en jullie in Nederland horen er nauwelijks wat van in het algemeen. Ik checkte dat in het verleden weleens met Nederlanders: hebben jullie op het nieuws gehoord dat er weer zoveel raketten zijn gevallen hier? Het antwoord was bijna altijd: “ Nee.” Wanneer Israel dan antwoordde op de beschietingen dan werd dat wel verteld op het nieuws, maar vaak werd niet of onvoldoende meegedeeld waarom dat dan was. Dat geeft ons hier een machteloos gevoel. Velen van jullie weten gelukkig meer van wat zich hier afspeelt en daar zijn we dankbaar voor. Er zijn eerlijke nieuwsbronnen zoals van Floris Poot, Aruts Sheva en Israel News English, allemaal  op te googlen.

Niet alleen mijn school is gesloten; ook de universiteiten zijn dicht en alle kinderprogramma’s zijn afgelast, de kinderen hebben al vakantie en normaal gesproken is er voor hen een zomerprogramma. Het was overigens goed dat ik gisteren een omweg naar school nam en niet langs de Arabische bedoeïen hoofdstad Rahat reed. Er zijn molotovcocktails en stenen naar voorbijrijdende auto’s gegooid. Er zijn Hamasleden daar en veel illegalen die echt niet achter Israel staan, het is angstig om te bedenken dat ze maar zo’n vijf kilometer  bij ons vandaan wonen en ik hoop werkelijk dat ze daar blijven en niet in de regio rondgaan om ellende aan te richten. Het gevaar komt niet alleen van de Arabieren uit wat men de Westbank noemt, wat in werkelijkheid Samaria is, maar ook van de zgn. Israëlische Arabieren, dat maakt de situatie zo onvoorspelbaar.

Overigens vanmorgen even een bemoediging: volgens mij voor het eerst zei men op het NOS nieuws dat Israel de gelegenheid heeft gegeven aan mensen in Gaza om te evacueren voordat de aanval kwam. Wel, wij kunnen u vertellen dat Israel dit altijd doet! Welk land in oorlog belt de vijand voordat er geschoten wordt? Wij zijn erg blij dat dit nu ook eens in Nederland genoemd wordt.

Zijn wij gek geweest om hier te komen wonen, onze kinderen hier te brengen? Er is geen antwoord op. Als je weet dat het mag dan ben je ook niet zo bang. Maar de kinderen konden niet kiezen, ze zijn met ons meegekomen, alhoewel we veel overleg met hen hebben gehad en dat nog steeds hebben. Wat we als ouders voor onze kinderen willen is dat hun geloof in God groeit en steeds persoonlijker wordt. Ik heb als moeder mijn worstelingen gehad: “Waar zijn wij letterlijk in Gods Naam mee bezig met onze kinderen?!” En telkens weer kwam er de bevestiging dat het goed was zo. Nu heb ik die worstelingen niet meer zo, we leggen de kinderen uit vanuit de Bijbel over in welke tijd wij zitten en waarom het belangrijk voor ons is om hier te zijn. Ook zij met hun kinderlijk geloof maken het verschil hier, met hun gebeden, het is allemaal belangrijk voor God. We leren letterlijk van binnenuit wat het is om in nood te zitten en leren vast te houden aan Zijn beloften, wij én de kinderen. Ik moet er wel bij zeggen dat op het moment dat wij hier kwamen er hier in de directe regio echt geen gevaar was, anders hadden we het ook niet gedaan. We zijn nog niet helemaal gek en de verantwoordelijkheid zou ondraaglijk zijn. Echter, nu het zo is dat er wél gevaar dreigt terwijl we het leven hier al opgepakt hebben en de kinderen alweer nieuwe vriendjes en vriendinnetjes op school hebben, moet je opnieuw gaan afwegen. Ik vroeg Ruth van tien laatst of ze, nu we dit allemaal meemaken, toch liever in Nederland zou willen zijn? Ze dacht hier even over na en zei de volgende wijze woorden: “ Ik zou het niet kunnen zeggen want ik ben hier in Israel nog niet helemaal gewend.” Ze zei niets over raketten en ellende, alleen woog ze de realiteit van het leven hier en het leven in Nederland tegen elkaar af. Eerlijk gezegd stond ik paf van haar weloverwogen antwoord! We blijven bekijken met elkaar wat ze aankunnen en wat wij als ouders aankunnen. Maar de overweging speelt mee dat het Israëlische volk ook geen keus heeft om te vluchten  en ook door de situatie door moet bijten. Het is goed om trouw op je plaats te blijven staan.

We zijn in korte tijd voorgeprogrammeerd merken we. We betrappen onszelf erop dat we de lucht af scannen of er niets aan komt. Wanneer ik op straat loop betrap ik mezelf erop dat ik plekjes zoek om te schuilen, mocht er ineens alarm komen; we zijn iets van onze Nederlandse zorgeloosheid kwijt.

Gebedspunten:
*Bid voor Netanyahu en de regering, voor de plan van aanpak, met name dat er geen angst voor mensen zal zijn en zeker geen angst voor de wereldopinie. Israel staat toch alleen, het wordt tijd dat wij dat beseffen en ernaar handelen door alleen op God te vertrouwen. Lees hiervoor ook in Numeri 23:8, waar Bileam profeteert dat Israel alleen zal wonen en niet onder de heidenen gerekend zal worden. Zo’n profetie is nu zeer actueel.
*bid dat iedereen in Israel veilig zal zijn, dat er geen gewonden en doden vallen, waarom zouden we zoiets niet bidden? Tot nog toe zijn er wonderen gebeurd, we mogen ook verder wonderen verwachten.
*Bid voor de kinderen in Israel, dat hun geloof in God opgebouwd zal worden door dit lijden heen.
* Bid dat de wachterstaak op de muren van Jeruzalem gewoon door kunnen gaan, die wachtrondes zijn nu zo belangrijk, lees ook Jesaja 62 hierover als u wilt, Gods beloften zijn door de eeuwen heen blijven staan. Deze mogen geproclameerd worden, gehoord in de hemelse gewesten waar eigenlijk de echte strijd zich afspeelt.
*Als u wilt, lees dan Psalm 18 en betrek deze eens op deze situatie, het versterkt uw gebed.

Hartelijk dank voor het lezen van de nieuwsbrief en voor uw kostbare scharlaken gebeden. Ik doe hieronder nog even onze eerste nieuwsbrief zodat iedereen op de hoogte is van ons schrijven. Heel veel zegen en shalom aan u toegebeden van ons:

Karen, Yair, Ruth en Smuel Strijker vanuit Sde Tsvi, Israel.

Eerste nieuwsbrief van 6 juli ’14: Hallo allemaal,
Wij schrijven deze mail om u een update te geven vanuit onze ervaringen in Israel.
Zoals jullie ongetwijfeld weten zijn er drie Joodse tieners vermoord in Israel. De jongens waren onderweg naar hun synagoge en liftten, zoals dat gebruikelijk is in Israel, een eindje in de goede richting. Echter in dit geval liep dat heel fout af omdat de auto waarin ze stapten van Arabieren bleek te zijn die niets goeds in de zin hadden. Terwijl de jongens in de auto meereden probeerde een van hen te bellen met het alarmnummer. Op het bandje van de alarmcentrale is zijn hulpgeroep te horen en ook de schoten waarmee de jongens zijn omgebracht. Ik heb kippenvel terwijl ik dit schrijf. Doodschieten was de heren van hamas nog niet genoeg, de lijkentassen waarmee de hulpdienst drie weken later de lijken van de jongens wegnamen van de plaats waar ze hadden gelegen, zagen er wel heel klein uit: de moordenaars hadden  de jongens in stukken gehakt…  Wat een haat. Je kunt zelfs niet je beginnen voor te stellen hoe dat voor hun ouders moet zijn geweest, die hen nog moesten identificeren. Israel is in diepe rouw, drie weken heeft het hele land meegeleefd met de verdwijning van de jongens, hopend op toch nog een teken van leven, maar het mocht niet zo zijn…
Een reporter schreef hierover: waar zijn de Palestijnse moeders?! Er is van Arabische zijde hier geen enkel meelevend woord geuit, zelfs niet om te zeggen dat dit toch wel wat erg ver ging..
De moeder van één van de vermoedelijke daders heeft tegen de pers gezegd: “ Als mijn zoon deze moorden werkelijk heeft uitgevoerd dan zal ik trots op hem zijn tot aan het einde van mijn dagen, ik heb al mijn zoons op de knieën van de islam religie opgevoed!”  Wij hebben in Nederland in het algemeen geen idee hoe de gedachten van dit volk zijn, het is doodeng.
De waardigheid waarmee de begrafenissen van de drie jongens zijn beleefd door de familie en tienduizenden rouwenden van heinde en verre in de stad Mode’in, waar ze zijn begraven, was bewonderenswaardig. Geen haatgevoelens zijn er geuit, alleen diep verdriet. Geen volksopstanden, alleen stille tochten zijn gehouden voor het leven van deze drie onschuldige jongens. De volgende dag is een drieling geboren bij een Orthodox Joods echtpaar en ze hebben de drie vernoemd naar de omgebrachte jongens, ontroerend en hartverwarmend.
Een dag later werd het lijk van een vijftienjarige Arabische jongen in de bossen even buiten Jeruzalem gevonden, het lijk was verbrand. Zonder meer is dit geval de hele wereld overgegaan als een wraakactie van Joden voor het leven van de drie Joodse jongens, echter…. zonder enig bewijs. Obama heeft zich kritisch uitgesproken over deze daad en de kranten over de hele wereld hebben bol gestaan met verwijten aan de Joden. Er was hier sprake van een eventueel familiedrama, maar vandaag zijn zes extremistische Joden opgepakt, die ermee te maken zouden hebben. Dat is een hele klap en deze afschuwelijke daad is niet goed te praten.
Inmiddels is de situatie aan het escaleren: er zijn Joden uit hun auto gesleurd en in elkaar geslagen, overal in het land is het heel onrustig en gevaarlijk. Het is ook nog ramadan en dat maakt de situatie alleen nog maar agressiever. Arabieren hebben de tramhaltes in Oost Jeruzalem in brand gestoken zodat duizenden mensen niet naar hun werk konden reizen, er zijn vernielingen aangericht met stenen en gasbommen en er gaan verhalen over verdwijningen; het is allemaal niet lekker. Wij laten onze kinderen niet alleen buiten spelen. In het bedoeïenenstadje Rahat bij ons in de buurt heeft men langs de weg op een bord gekalkt: ‘Dood aan alle Joden.’ Ik moet daar elke dag langs naar school. Uit veiligheidsoverweging neem ik een omweg, ik heb geen zin om stenen of schoten te ontvangen langs de weg, dit soort dingen gebeurt helaas maar al te vaak in Israel. Gewone gezinnen zijn in gevaar en dat kan niet. Inmiddels kan de politiek maar niet beslissen wat te doen, wat ook wel weer begrijpelijk is omdat de situatie letterlijk op ontploffen staat.
Wat in Nederland nog op het nieuws kwam: “ Israel heeft Gaza bestookt uit wraak op de moord op de drie tieners.” Welja! Ik kan u vertellen dat Israel raketinstallaties in Gaza heeft uitgeschakeld omdat er in 1 dag tijd 52 raketten op Israëlische steden zijn afgevuurd, geloof me, wij  horen ze allemaal vallen want we wonen vlakbij. En dat was nog maar op 1 dag: elke dag vallen er raketten op burgerdoelen in Israel. Ook tijdens dit schrijven zit ik in het gedreun. Dat er zo weinig gewonden en doden zijn, danken we aan de bescherming van God.
Ik wil vragen of u wilt bidden voor de veiligheid van alle mensen hier en dat de boel weer tot rust mag komen. Dat knokploegen, zoals die nu rondgaan, neergeslagen mogen worden en dat de gewone mensen veilig mogen zijn. Bid alstublieft voor Netanyahu en Lieberman, minister van Defensie, dat de juiste beslissingen mogen worden genomen. Het moet toch een keer genoeg zijn met deze terreur. Bid voor de kinderen in Israel, als de volwassen het al niet begrijpen wat er allemaal gebeurt, hoe veel te minder begrijpen de kinderen er nog iets van. Onze eigen kinderen zijn diep onder de indruk van het hele gebeuren. En ik wil ook vragen of u kritisch wilt zijn op het nieuws wat jullie ontvangen in Nederland; het is op zijn zachtst gezegd eenzijdig..
Ik heb deze mail aan een heleboel adressen gestuurd. Als u er geen prijs op stelt dan hoor ik dat graag even van u als het geen moeite is?
Hartelijke groeten,
Karen Strijker, ook namens Yair en Ruth en Sam.

Navigeer naar andere artikelen

8 Responses to Actueel nieuws uit Sderot, grenzend aan de Gaza strook, van mensen die er wonen!

 1. Op 8 juli 2014 @ 14:59 schreef paulus655

  Beantwoorden

  Las net in de JP dat Israël Operation Protection Edge is gestart . Laten we bidden dat de Here Israël en haar inwoners beschermd en leidt.
  Shalom Paulus

 2. Yair en Karen Strijker en de kinderen Ruth en Sam.
  Wij dragen jullie in het gebed tot onze Vader met de vraag jullie te beschermen met Zijn Heilige Engelenschaar!
  Yiooda.

 3. Op 9 juli 2014 @ 15:04 schreef Ria van den Burger-Gunnink

  Beantwoorden

  Mijn gebed voor Yair, Karen, hun kinderen en heel Israël: ‘Dank U, Vader, dat U oneindig veel meer voor hen kunt doen dan ik ooit kan bidden of beseffen. (Gebaseerd op Ef.3:20). Vader, wilt U hen overvloedig zegenen en hun gebied vergroten; laat Uw hand met hen zijn; verlos hen van de boze en weer het kwade van hen, zodat hen geen ellende meer treft.’ (Gebaseerd op 1 Kron. 4:10)

 4. Op 9 juli 2014 @ 15:15 schreef Gielah

  Beantwoorden

  Op welke manier kan ik ook aan deze nieuwsbrieven komen?

  Groetjes,
  Gielah.

 5. Op 10 juli 2014 @ 08:15 schreef rob kuik

  Beantwoorden

  Dat onze G d degene die van Israel en van de volken houd ons genadig mag zijn. ISRAEL is Zijn Oogappel en we weten hoe gevoelig deze plek is. Shalom in Yeshua.

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*