Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Hans Jansen overleden (72) : een groot gemis in de strijd tegen de islamisering.

Praag 080220 0061foto: Govert de Roos

De familie van Hans Jansen laat het volgende weten:
‘Zondagochtend jongstleden is arabist prof. dr. J.J.G. (Hans) Jansen getroffen door een herseninfarct. Na een dappere eigenwijze strijd met humor en tederheid is hij vandaag rond 11 uur overleden, omringd door zijn familie.’
Hans Jansen (1942-2015) zal in onze herinnering voortleven als een hartelijke vriend en een begenadigd auteur. Maar ook als een groot leermeester en als een getalenteerd politicus, al werd zijn nieuwe carrière als Europarlementariër in de kiem gesmoord.
Hans trad zijn omgeving tegemoet met een ontwapenende glimlach, waar echter een uiterst kritische blik achter schuil ging. Met humor en zelfspot deed hij verslag van zijn bevindingen, terug te lezen in prachtige boeken en hilarische columns.
Zijn scope was breed: als wetenschapper publiceerde hij een standaardwerk over de ideologie van de moordenaars van de Egyptische president Sadat. Ook werkte hij mee aan een gezaghebbende Nederlandse vertaling van de Koran. Hij schreef prachtige boeken over islam en andere godsdiensten. Zijn columns voor GeenStijl worden gekoesterd door een grote schare fans. Dat hij nooit te beroerd was om bij te leren, blijkt wel uit het feit dat hij vorig jaar op 71-jarige leeftijd als lid van de PVV-fractie toetrad tot het Europarlement. Een nieuw leven waar hij met veel toewijding en plezier aan was begonnen.
We zijn dankbaar voor hetgeen hij ons heeft gegeven. We gaan hem heel erg missen, zijn ontwapenende lach, zijn altijd weer stoute blik, zijn scherpe tong en zijn gulle hart. Hans Jansen was in ieder opzicht een Mensch.

René van Praag
Astrid Bosch
Uitgeverij Van Praag, Amsterdam

_______________________________________________________________________________________

Zie de diverse berichten:  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/05/rip_hans_jansen.html#more
http://www.nu.nl/politiek/4043840/arabist-en-pvv-politicus-hans-jansen-overleden.html
http://www.pvv.nl/index.php/36-fj-related/geert-wilders/8339-reactie-marcel-de-graaff-en-geert-wilders-op-overlijden-hans-jansen.html

_______________________________________________________________________________________

Mijn commentaar:

Persoonlijk zal ik hem missen, zet zijn naam maar es  in de zoekmachine op onze site, dan zie je dat we het nodige samen hebben beleefd.
Er waren zeker theologische verschillen, zo bleek recent nog  in een artikel op Geen Stijl, waar ik een weerwoord op schreef  op onze site met het verzoek aan Hans om er op te reageren.
Zijn antwoord: ” laten de lezers dat maar geven”. En dat was ook weer typerend voor Hans, die zich verder desgevraagd altijd als ” enigszins met een RK achtergrond” afficheerde.
Maar we  hadden prive de nodige “goede gesprekken” en  ik bewaar goede herinneringen aan de humor en de eerlijkheid met af en toe de nodige diepgang in Bijbelse zin.
Ik leerde Hans kennen  22 sept. 2009 bij de presentatie van de vertaling van het boek van Mark Durie door Andre van Mulligen, waar zowel Hans als ik een inleiding hielden en het er roerend over eens waren, dat de koranafgod Allah en JHWH zoals in de Bijbel beslist niet dezelfde zijn.
Dat was ook de strekking van het gepresenteerde boek “dezelfde God?”.
Zie het verslag van die avond , 22 sept. 2009 , door het RD op
http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/gelijk_godsgeloof_is_strategie_islam_1_357593

Zie ook de site van Hans met zijn publicaties:  http://www.arabistjansen.nl/Arabist/Arabist_Jansen.html  waar ook deze link wordt genoemd:

https://tora-yeshua.nl/2009/09/lezing-hans-jansen-over-dezelfde-god/   met video-opname van de toespraak van Hans

Niet te vergeten zijn grote rol in onze DVD “islam en waarheid”, nog steeds beschikbaar, zie

https://tora-yeshua.nl/2010/06/breaking-news-intro-van-de-film-islam-en-waarheid-on-line/

Shalom Hans,  we zullen je missen en alleen onze hemelse Vader weet , wat er in je hart omging.
En wat je ten diepste bedoelde met je vaak geuite wens: “strijd de goede strijd”.
Natuurlijk wensen we de nabestaanden  kracht en wijsheid om dit verlies te gaan verwerken en voor wie dat wil: de dichte nabijheid van onze hemelse Vader, m.i. de Enige die echt troost en antwoord biedt.

Ben Kok (joods-chr. pastor)

___________________________________________________________

Onderstaande tekst en foto boven met dank overgenomen van  http://www.uvp.nl/

Hans Jansen (1942) is arabist. Van 2003 tot aan zijn pensionering in 2008 was hij hoogleraar voor het ‘heden­daags islamitisch denken’ aan de Universiteit Utrecht. Van 1979 tot 1982 was hij directeur van het ­Nederlands Instituut in Caïro. Hij schreef onder andere een spraakmakende biografie van Mohammed en een standaardwerk over de ideologie van de terroristen achter de moord op de Egyptische president Sadat. Jansen publiceerde artikelen in onder andere de Volks­krant, Trouw en HP/DeTijd. Zijn bijdragen aan de blog Hoeiboei leidden meer dan eens tot beroering. In 1992 verscheen een door Jansen bewerkte editie van de gezaghebbende Koranvertaling van prof. dr. J.H. Kramers. Zijn inleiding in de islam, Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten, werd in 2008 een bestseller.

Een overzicht van het oeuvre van Hans Jansen is te zien
op zijn eigen website: www.arabistjansen.nl.

_______________________________________________________________________________________

Zie verder nog  http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Jansen_%28arabist%29

Navigeer naar andere artikelen

19 Responses to Hans Jansen overleden (72) : een groot gemis in de strijd tegen de islamisering.

 1. Op 5 mei 2015 @ 21:39 schreef AndreVanM

  Beantwoorden

  Mooi geschreven, Ben. Een grote deskundige en moedig man is ons ontvallen.

 2. Op 5 mei 2015 @ 23:36 schreef Hakim

  Beantwoorden

  Beste broeder Ben Kok,

  Bij deze wens ik de familie Jansen veel sterkte en hoop dat ze de hoop hebben dat uw vriend Hans Jansen bij de genade van Yeshua het eeuwig leven in liefde zal zijn.

  Beste Ben dit filmpje op youtube raakte mij ook enorm: https://youtu.be/t0Vigv8gQbY

  Ik hoop dat diegene die dit filmpje van 20 minuten bekijken dit ook doen van begin tot einde en zien hoe bijzonder het leven kan zijn. Wie zich door de Ware God laat leiden treft enorme zegeningen. Ik als ex-moslim die zich bekeerd heeft tot het evangelie van Yeshua, heb toch een traantje gelaten bij dit filmpje. En besef ook uw verdriet van het heengaan van U vriend Hans.

  Shalom Ben, Mvg, Hakim

  • Bedankt Hakim, voor je inlevende reactie en je begrip voor de impact van dit verlies voor mij persoonlijk.
   Het zou Hans absoluut goed hebben gedaan, als hij nog had kunnen vernemen, dat jij in volle overtuiging en na grondig onderzoek de islam de rug hebt toe gekeerd en Yeshua hebt aanvaard als de enige weg tot JHWH, de God van Abraham, Isaak en Jacob.
   Moge onze hemelse Vader jou verder doen groeien tot een krachtige Bijbelse gelovige, die “de goede strijd strijdt”. Ik kan me voorstellen, dat je in de video jezelf herkent in Khalil, die na grondig onderzoek tot de conclusie kwam, dat de Bijbel de waarheid is als Woord van de enige ware God, JHWH, ons in Yeshua geopenbaard.
   Kanttekening bij die video is wel, dat men stelt ,dat Isa in de koran “dezelfde” is als Yeshua in de Bijbel. Dat is net zo onjuist als te stellen dat de koranAllah “dezelfde” is als JHWH.
   Wie een Persoonsbeschrijving maakt JHWH en 1 van de koranAllah, ziet onmiddellijk het verschil en dat geldt precies zo voor de vergelijking Isa uit de koran vs. Yeshua in de Bijbel.
   Maar dat is je wel duidelijk, het gaat je vooral om de bekering van Khalil na grondig onderzoek, zo begrijp ik.
   Shalom,
   Ben

   • Hallo Ben,

    Bij deze wil ik je condoleren voor dit grote verlies voor onze gezamenlijke strijd tegen de islamisering van Nederland! Ik las het ook op de media en schrok er wel van! Laten wij de strijd voortzetten mede namens hem.
    RIP Hans Jansen

    shalom,

    Paul

    • Bedankt Paul, het beste wat we kunnen doen is de goede strijd voortzetten: het evangelie verkondigen in de Tora-Yesua (Handelingengemeente) lijn en de duisternis (w.o. islam) ontmaskeren.
     Hoe is je gezondheid na de operatie?
     Shalom
     Ben

  • Mooi gezegd Hakim. Blij dat ik je hier eens kan spreken. Ik hoop je nog eens te spreken in de toekomst. Shalom,

   Paul Jansen

 3. Op 6 mei 2015 @ 00:42 schreef Feike Dijkstra

  Beantwoorden

  Wat triest, ik mocht hem altijd graag horen, het is echt een gemis, om hem in deze tijd te missen.
  Feike

 4. Op 6 mei 2015 @ 11:14 schreef PeterJW

  Beantwoorden

  Hans Jansen genoot ons volle vertrouwen. Zijn wijze uiteenzettingen werden zeer gewaardeerd in Nederland. Dit geeft ons hoop dat de strijd nog niet verloren is. Medeleven en sterkte voor de nabestaanden.

 5. Op 6 mei 2015 @ 12:17 schreef paulus655

  Beantwoorden

  Ik wens de familie en vrienden sterkte toe bij het verlies van deze mens. Wat heeft hij ons, de lezers , kijkers en luisteraars veel geleerd. To the point, maar altijd mild en nooit schreeuwerig.
  Ik heb genoten, toen hij Harry ? – van een ander Joods geluid – van repliek diende, door in het Hebreeuws te antwoorden.
  Een fijn mens is ons ontvallen. Dank je Ben voor deze ” in memoriam “.
  Met vriendelijke groet en shalom, Paulus

 6. Op 6 mei 2015 @ 15:45 schreef Sylvester

  Beantwoorden

  Bij deze wens ik de familie en vrienden/kennissen van Hans Jansen veel sterkte en Gods onmisbare zegen toe bij het verwerken van dit verlies!

  Shalom,

  Sylvester

 7. Met oprechte deelneming !
  Ik wens de familie van Hans veel sterkte toe met dit verlies.
  ……….
  Shalom Corrie

 8. Op 7 mei 2015 @ 10:35 schreef Michiel Berends

  Beantwoorden

  Hierbij wens ik de familie van Hans Jansen sterkte en wijsheid toe in deze emotionele tijd. Ben, gecondoleerd met dit verlies.
  Ik heb met bewondering en soms met een lach geluisterd naar wat hij zij van o.a. islam debat in de balie, hoe hij daar de islam duisternis aan het ontmaskeren was.

  Shalom,
  Michiel

 9. Op 7 mei 2015 @ 11:02 schreef Ton Kerssens

  Beantwoorden

  wat een groot gemis voor Nederland en ook voor zijn familie, nu er een goede strijder tegen de ontmaskering van de Islam, het leven verlaat. Zijn visie en denkbeelden blijven een diepe herinnering houden, ook in de verdere toekomst.
  Voor de familie véél sterkte toegewenst met dit grote verlies op een veel te jonge leeftijd van Hans Jansen.
  Shalom Ton Kerssens

 10. Op 7 mei 2015 @ 21:22 schreef Hakim

  Beantwoorden

  Hallo Paul Jansen,

  Dank u zeer. Het is alweer een tijd geleden dat wij elkaar hebben gesproken. Leuk om op deze wijze weer wat van jou te vernemen. Hoop en bid in de naam van Yeshua voor je gezondheid.

  Shalom.

  Hakim

  • Dank je Hakim.
   Het gaat alweer goed nu. Ben gedotterd en er is een stent geplaatst en ik hoe pas terug voor controle over een jaar. Voel mij weer als herboren.

   Shalom,

   Paul

 11. Hi Bernadette,
  Inderdaad, Hans heeft in de beginfase van zijn ontwikkeling nog een jaartje theologie gedaan, meen ik me te herinneren uit onze prima gesprekken.
  “Strijd de goede strijd” was zijn lijfspreuk en dat was zeker niet alleen van toepassing op het ontmaskeren van de islam, die betekenis hechtte hij er pas de laatste jaren aan, daarvoor was het de Bijbeltekst als zodanig en die slaat op groei in geestelijk leven.
  Shalom,
  Ben

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*