Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Persbericht Kristallnachtherdenking 2010

Kristallnachtherdenking 2010 Amsterdam

Deze herdenking staat sinds 1992  (http://home.kpn.nl/c.brendel/Kristallnacht8.htm ) onder leiding van NBK met haar eigen agenda ,  los van de oorspronkelijke bedoeling.
Met onze Israel vlaggen willen we de uitdrukkelijke wens  uiten, ons te richten op het herdenken van de vreselijke feiten.
Hoe was het  mogelijk, dat het nationaal-socialisme in een  westerse “christelijke” democratie als Duitsland van af 1933 uitgroeide naar het daadwerkelijk vermoorden van Joden?
Een antwoord daarop is te lezen op tora-yeshua.nl met  alle ruimte voor reacties.
In de aanloop naar de oorlog werden er steeds meer discriminerende maatregelen voor Joden ingevoerd.
De aanleiding tot moord op de Joden werd al gauw  gevonden toen in Parijs een Joodse jongen van 17 , Herschel Grynszpan, verhaal ging halen op de ambassade.
Hij kwam op voor zijn familie, die steeds meer verdrukt werd.
Zijn protest werd niet gehoord en hij schoot op een Duitse ambtenaar, die later overleed.
Hitler gebruikte dit voorval als “rechtvaardiging” voor zijn Reichspogrom.

Gedurende de Kristallnacht werden tenminste 7.500 winkels, 29 warenhuizen en 171 woningen verwoest, 191 synagogen verbrand en nog eens 76 synagogen op een andere manier vernield. Ook Joodse gemeenschapscentra, dodenkapellen, begraafplaatsen en vergelijkbare gebouwen werden in de brand gestoken. Overal waren Joden het slachtoffer van geweld, de aanvallers maakten daarbij geen onderscheid tussen vrouwen, mannen, kinderen en ouderen. Er vielen vermoedelijk zo’n 600 ernstig gewonden.  Het aantal doden is na de Tweede Wereldoorlog  geschat op 236 .
Bovendien zouden tijdens Kristallnacht  ook meerdere Joden zelfmoord plegen. De Kristallnacht leek op een spontane volksopstand en werd internationaal in eerste instantie ook als zodanig gezien. Men dacht zelfs dat Goebbels de volksopstand een halt toe had geroepen. Dat de Kristallnacht alles behalve een spontane actie was, zou later blijken. Goebbels had de pogrom in gang gezet en gemanipuleerd en Hitler had zelf toestemming dan wel opdracht gegeven.
Dit Reichspogrom was een verder startpunt voor de moord op 6 miljoen Joden in de 2e wereldoorlog.

Nooit meer een Kristallnacht
Helaas zien we het antisemitisme weer toenemen in de landen van het Midden Oosten rond Israel. Elie Wiesel, overlevende van Auschwitz, toont zich in zijn toespraak  in 2002  in Yad Vashem, verbijsterd over de doodscultus van islamitische zelfmoordenaars.
Amadinejad, de president van Iran , wil Israel”van de kaart vegen”. Israel, waar nu
weer 6 miljoen Joden wonen!

We zijn erg blij met het recente voornemen van het Centraal Joods Overleg, om vanaf 2011 de Kristallnachtherdenking weer zelf te organiseren, waarmee we weer kunnen herdenken en specifiek kunnen waarschuwen voor haat tegen het Joodse volk.

Shalom, voor alle medemensen en: am Israel chai!

Ben Kok (joods-christelijk pastor)
met dank aan alle betrokkenen voor hun mening, zoals die o.m. te lezen valt op:

http://www.cjo.nl/archief/archief-2009/kristallnacht-herdenking.html
tora-yeshua.nl http://www.amsterdampost.nl http://brabosh.com http://www.keesjemaduraatje.web-log.nl

PS: zie verklaring CJO op bovengenoemde link:

“Kristallnacht herdenking

04 nov 2010

Het Centraal Joods Overleg, CJO heeft met zorg kennis genomen van het voornemen van de organisatie Nederland Bekent Kleur om op 9 november in Amsterdam weer een Kristallnachtherdenking te organiseren. In 1938 werden op de nacht van 9 op 10 november in Duitsland 267 synagogen in brand gestoken en 7500 bedrijven van Joden vernield. 92 Joden werden vermoord. Het was een massale uiting van antisemitisme. Hoewel het CJO het van groot belang acht dat dit moment herdacht wordt, kan het CJO zich niet herkennen in de wijze waarop dit momenteel in Amsterdam gebeurt. De bijeenkomst in Amsterdam is in hoge mate gepolitiseerd.

Zo achten wij een aankondiging van de bijeenkomst op de website van de Internationale Socialisten verwerpelijk. Naast de aankondiging staat een affiche afgebeeld waarop wordt opgeroepen Israel te boycotten. Israel wordt gelijk gesteld aan apartheid. Deze politisering heeft niets meer te maken met een waarschuwing tegen antisemitisme en racisme nu, laat staan met een herdenking van het verleden.

Het Centraal Joods Overleg heeft in het verleden steeds elke vijf jaar een Kristallnacht herdenking in Amsterdam georganiseerd. Vanaf volgend jaar zullen we dat elk jaar gaan doen, omdat we niet kunnen accepteren dat de Jodenvervolging door organisaties en personen misbruikt wordt voor hun eigen politieke agenda. “

Navigeer naar andere artikelen

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*