Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Tora ? Yeshua? of toch allebei !

Uit tal van Bijbelteksten  blijkt, dat de Tora NIET is afgeschaft , maar dat de straf op ons overtreden van de normen en waarden in de Tora is weggedaan  door de genade in Yeshua volbracht voor wie in Hem gelooft.
De Tora als leefstijl blijf eeuwig gelden, waarbij Yeshua de offerdienst als het ware Pesachlam heeft volbracht.
Door de Tora weten we hoe we moeten leven, maar door Yeshua worden we behouden, aanvaardbaar voor JHWH gemaakt, gerechtvaardigd dus.

Galaten  3:10 -14  ” En dat door de Tora niemand voor JHWH gerechtvaardigd wordt, is duidelijk, immers de rechtvaardige zal uit geloof leven.
Maar bij de Tora gaat het niet om levensreddend geloof, maar wie dat doet, zal daardoor (op die manier, op de door JHWH bedoelde wijze) leven”, kortom, Tora is leefstijl en was nooit bedoeld als rechtvaardiging van je leven , dat kan alleen door de genade van Yeshua!
“Yeshua ha Mashiach heeft ons vrijgekocht van de vloek (straf) van de Tora door in onze plaats een vloek te worden aan het kruis”

Het gaat in de relatie met JHWH om geloof, zoals bijv. bij Abraham (Rom.4:3)    , hij werd uit geloof, dwz door vertrouwen op JHWH, gerechtvaardigd.
De Tora werd in alle compleetheid pas ca.800 na Abraham via Mozes geopenbaard, maar Abraham had blijkbaar genoeg beeld van JHWH om aan te voelen wat goed en slecht was en een aantal principes uit de Tora waren vanaf Adam/Eva ook bekend en door gegeven.

De Tora is bedoeld als leefstijl , als  normen en waarden plaatje, als levenslijn in figuurlijke zin, maar indirect ook letterlijk levensreddend, JHWH verwacht van ons dat we op die manier leven, Zijn  Feesten vieren , Bijbels kosher eten.
En omdat de Tora ons zo ook onze tekorten openbaart, ons onze zonden doet kennen (Rom. 3:19,20), leren we door de Tora ook dat we vergeving nodig hebben, levensreddend dus voor wie zoekt en Yeshua aanvaardt !
Voordat Yeshua verscheen, werd die vergeving via de offerdienst in de tabernakel,later de tempel uitgebeeld  en toen Yeshua als het ware Pesachlam voor onze zonden stierf en door de dood heen opstond, was die offerdienst door Yeshua vervuld en kon vervallen, werd ook na de verwoesting van de tempel onmogelijk.
NB: de offerdienst is vervallen, maar Yeshua niet natuurlijk, Hij is de levende eeuwige beeltenis van JHWH.
En ook de normen en waarden en leefstijl van de Tora is niet vervallen, Yeshua vat die samen met de glasheldere woorden: Heb JHWH lief boven alles en de naaste als u zelf.
Of in de 10 geboden, uitgewerkt in 613  door de Joden en in Leviticus 19, heel praktisch hoofdstuk !
En nog meer in detail in Lev. 18 en 20  als seksuele leefstijl.
Ook mbt voedsel, dus Bijbels kosher eten :Lev.11    komt neer op geen  aaseters eten, zoals varkensvlees,  paling -vis zonder schubben-, geen schelpdieren.
Orthodox joods gaat verder met gescheiden keukens voor vlees en melk, maar dat is helaas gebaseerd op een verkeerde  uitleg van Deut. 14:21: “Gij zult het bokje niet koken in de melk van zijn moeder”
De reden was dat men in het heidendom zo’n gewoonte had als offer aan de afgoden en uiteraard is dat in de Tora verwerpelijk en zeker niet bedoeld om gescheiden keukens te hebben.
Verder welke Feesten we behoren te vieren:  Lev.23, want in die Feesten passeert elk jaar in elk Feest apart het evangelie van het Koninkrijk.

De Tora is gelukkig niet afgeschaft, want hoe zouden we alle hier genoemde zaken en nog meer anders weten?
En waar staat in de Bijbel dat de Tora afgeschaft zou zijn? Nergens uiteraard.
Zie ook de prachtige samenvatting van Mozes in Deuteronomium 26:16-19  en Yeshua licht het allemaal prachtig toe in de Bergrede, Matth.5,6 en 7, het is waarlijk “genade op genade” (Joh.1:16-18)

Shalom, kom met uw commentaar, dat is hard nodig zolang er in kerken wordt verkondigd, dat de Tora is afgeschaft (!) en in synagoges, dat Yeshua een valse Mashiach was.

Ben Kok (joods-chr. pastor)

Tora-Yeshua.nl

Navigeer naar andere artikelen

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*