Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Vals evangelie vs Bijbels evangelie ! Van levensbelang om te weten.

In Matth.4:23 lezen we dat Yeshua in de synagoges “het evangelie van het Koninkrijk ” verkondigde en als onderstreping van die waarheid en Zijn autoriteit als de Mashiach “genas Hij alle kwaal en ziekte onder het volk.
Waar werden de Joden uit heel Israel (zie vs. 25) in die synagoges zo enthousiast van, wat onderwees Yeshua?
Het staat in hfdst. 5, 6 en 7,  net als Mozes  verkondigde Hij de Tora vanaf de berg (5:1) en wel zoals altijd door JHWH  bedoeld was: de leefstijl van een Bijbelse gelovige uit de mond van Yeshua vanuit de Tora !
Geen ladder tot behoud, geen werken van eigen gerechtigheid,  maar leefstijl!

De Tora is bovendien de weg die wijst op Yeshua, Rom.10:4, het doel (in het Grieks “telos” ) van de Tora is Yeshua en in Hem vinden we zowel leefstijl als Zijn bloed voor ons vergoten, Hij stief in onze plaats als het ware  Pesachlam.
In de  Hebreeënbrief 9:19 staat:”Want nadat door Mozes elk gebod volgens de Tora aan al het volk was medegedeeld, nam hij het bloed der kalveren en der bokken met water, scharlaken wol en hysop en besprenkelde het boek zelf en al het volk, zeggende: Dit is bloed van het verbond, dat JHWW u heeft voorgeschreven.
Dat wijst zeer duidelijk op het bloed van Yeshua  en alles werd met dat bloed besprenkeld, zonder bloedstorting geschiedt er geen vergeving (9:22),  alles uit de Tora verwees daarmee naar Yeshua!

De Tora is leefstijl en verwijst naar Yeshua, een Bijbelse gelovige praktiseert de Tora en vindt daarin de verwijzing naar Yeshua, de levende Tora.
De Tora-Yeshua geloofslijn, beiden zijn nodig voor een Bijbels geloof, wat leidt tot de toegang in het Koninkrijk van JHWH!

Dat is het Bijbelse evangelie en in Hebr. 10:25 worden de Joodse en niet-Joodse gelovigen er op gewezen ” de eigen bijeenkomsten niet te verzuimen, zoals sommigen dat gewoon zijn, maar elkaar aan te sporen en dat des te meer naarmate gij de dag (des Heren, oordeelsdag, wederkomst) ziet naderen.
Die “eigen bijeenkomsten” slaan niet op zon-dag, zonnewende Kerstmis) of pasen (voorjaarsfeest), dat bestond alleen in het heidendom.
Het gaat hier om de moadim, de Feesten van JHWH zoals die in Leviticus 23, het hart van de Tora, worden geboden en die Feesten werden door Yeshua en de hele gemeente te Yerushalyim incl de apostelen gevierd in de eerste paar eeuwen, tot ze door de RK kerk antisemitisch werden afgeschaft tot op vandaag incl. bijna alle kerken.

In die “eigen bijeenkomsten” wordt het Bijbelse evangelie het hele jaar door in de diverse aspecten verkondigd en daardoor blijven we op het goede pad, worden we behoed voor dwaalleer, als we deze Feesten van JHWH tenminste oprecht in het juiste begrip en geloof vieren.
We worden niet behouden door de Feesten, maar wel op het goede pad ( de smalle weg, Matth.7:13,14) gewezen, waarop we Yeshua blijven zien.

Wat is nu het valse evangelie ? Een “ander evangelie” zoals Paulus dat benoemt in Galaten 1:6-10, kortom, alles wat anders is dan het evangelie wat Yeshua onderwees en wat Paulus na zijn bekering verkondigde.
En dan kun je denken aan allerlei afgoderij, aan elke geloof- en levensvisie buiten de Bijbel, aan christelijke vrijzinnigheid en Joodse orthodoxie zonder Yeshua.
Of aan Joods geloof zonder Yeshua of christelijk geloof zonder Tora !
Van levensbelang om dit te begrijpen, want lees in Hebr. 10:26-39 de veroordeling over hen, die na bekering (erkentenis der waarheid, vs.26) opzettelijk zondigen, dwz. de Tora negeren !
Die onBijbels stellen dat “de Tora is afgeschaft, dat we die automatisch doen omdat de Tora na bekering in ons hart is geschreven en dus de Tora automatisch doen” , maar we zien we in bijna alle kerken dat men de Tora negeert!
Yeshua zegt in Joh. 5:39,40 :Gij onderzoekt de Schriften (Tenach oftewel Oude Testament), want gij meent daarin eeuwig leven te hebben en deze zijn het die van Mij getuigen en toch wilt gij niet tot Mij komen om leven te hebben.”

Paulus geeft door de Geest geleid ons de volgende vlijmscherpe waarschuwing in Galaten 1:6-10

Ik verwonder mij erover dat u zich zo snel afwendt van Hem Die u in de genade van Yeshua ha Mashiach geroepen heeft, naar een ander evangelie, terwijl er geen ander is; al zijn er ook sommigen die u in verwarring brengen en het Evangelie van de Mashiach willen verdraaien.
Maar zelfs als wij, of een engel uit de hemel, u een evangelie zouden verkondigen, anders dan wat wij u verkondigd hebben, die zij vervloekt.
Zoals wij al eerder gezegd hebben, zo zeg ik ook nu weer: Als iemand u een evangelie verkondigt anders dan wat u ontvangen hebt, die zij vervloekt.

Graag nodig ik iedereen uit hier onder of via “contact” op deze site te reageren met vragen, kritiek, eigen mening, want als het juist is wat ik schrijf in dit artikel, dan moet ieder voor zich uitmaken of hij/zij een vals of Bijbels evangelie volgt.
Ik ontdekte rond mijn 50 ste  (in 1999) dat ik fout zat en alleen Yeshua als Verlosser en Heer kende, zonder Hem in. de Torapraktijk te volgen, terwijl Hij dat overduidelijk leert in o.a. Joh. 14:21
Prijs onze hemelse Vader dat Hij me hierop wees via mensen, die het al wel snapten en het in praktijk brachten.
Na 25 jaar praktische ervaring is het ons zo’n zegen geworden, dat ik het evangelie in deze compleetheid doorgeef en ervaar dat het zo Bijbels is.
Wees bereid als Bijbelse gelovige te groeien, Bijbelse principes beter of voor het eerst te gaan begrijpen, in de Naam van Yeshua bid ik dat voor mezelf en voor allen, die oprecht de waarheid zoeken.

Shabbath shalom

Ben Kok (joods-chr.pastor)

Navigeer naar andere artikelen

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*