Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Welkom, bij de door het CJO georganiseerde Kristallnacht herdenking

Oproep: 8 november Kristallnachtherdenkingp

kristallnacht_10Het Centraal Joods Overleg (CJO) nodigt u uit tot het bijwonen van de Kristallnachtherdenking op donderdag 8 november a.s. in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein te Amsterdam. De bijeenkomst vindt plaats van 17.00 – 18.00 uur; onder de sprekers de vroegere Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Aansluitend is een kranslegging bij de ingang van de Hollandsche Schouwburg. Kom op 8 november en stuur dit bericht door!

Op 9 november 1938 vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Daarbij werden 267 synagogen in brand gestoken en ca. 7500 winkels verwoest. 92 joden werden vermoord. Deze explosie van antisemitisch geweld vormde de inleiding op de volledige uitstoting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese joden.

De Kristallnacht wordt doorgaans op 9 november herdacht maar gezien deze datum dit jaar op sjabbat valt wordt de herdenking vanzelfsprekend verschoven.
De Kristallnachtherdenking wordt dit jaar op donderdagavond 8 november gehouden.

Het Centraal Joods Overleg wil de Kristallnacht herdenken om blijvend te waarschuwen tegen elke vorm van antisemitisme en racisme in onze samenleving. Zowel in Nederland als elders.
Wij maken ons zorgen over de wijze waarop in deze tijd het antisemitisme zich opnieuw manifesteert. In sommige segmenten van de samenleving is ‘jood’ een scheldwoord geworden. Op internet is antisemitisme veruit de meest voorkomende discriminerende uiting, terwijl de joodse gemeenschap relatief klein is. Joden met keppels worden op straat nageroepen. De polarisatie in ons land is toegenomen, terwijl het respect voor bepaalde religieuze uitingen en gebruiken verminderd is.

Met vele andere Nederlanders keert de joodse gemeenschap zich tegen deze verschijnselen. Wij willen dat alle burgers in ons land vreedzaam, respectvol en zonder discriminatie kunnen samenleven. Door stil te staan bij de Kristallnacht, een dieptepunt van antisemitisch geweld in de geschiedenis, wil de joodse gemeenschap in Nederland het signaal afgeven alert te blijven. Voor antisemitisme en racisme mag nooit plaats zijn.

Kom op 8 november naar de Portugese synagoge en stuur dit bericht door!

Navigeer naar andere artikelen

2 Responses to Welkom, bij de door het CJO georganiseerde Kristallnacht herdenking

  1. Hebben wij in Nederland dan ook een Christal nacht gehad? ik heb gedacht dat was alleen in Duitschland gebeurd?

    • Hi LB, de Kristallnacht in Duitsland staat symbool voor alle ellende , die de Joden in de 2e wereldoorlog is aangedaan, zeker ook in Nederland.
      Shalom
      Ben

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

19 − 7 =