Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

La Palma, vulkaan nog steeds en heftiger aan de gang , zie NOS journaal vandaag !

La Palma bereidt eventuele evacuatie voor vanwege mogelijke vulkaanuitbarsting
Posted on 15/09/2021, met dank aan Xandernieuws!

Op 29 december berichtten we over het Canarische eiland La Palma, dat in een week tijd door meer dan 600 aardschokken was getroffen. Wetenschappers waarschuwden begin deze eeuw dat bij een grote vulkaanuitbarsting de westelijke kant van het vulkaaneiland in zee kan storten, met een mega tsunami tot wel 90 meter hoog als gevolg, die zowel Europa als Noord Amerika zal treffen. In het worst case scenario komt half Nederland onder water te staan. Sinds 11 september worden er uitgerekend onder het onstabiele deel een groot aantal nog veel krachtigere schokken op een veel kleinere diepte geregistreerd, zozeer dat het land erboven reeds enkele centimeters is verschoven. De burgemeester van La Palma heeft dan ook het pre-evacuatie protocol geactiveerd.

Eerder vandaag heeft de regering van de Canarische eilanden de EU gevraagd de Copernicus Emergency Satelliet te activeren vanwege de almaar heviger wordende seismische activiteit op La Palma. De satelliet kan in real time nauwkeurig alle schokken en eventuele landverschuivingen monitoren.

Sergio Rodriguez, de burgemeester van El Paso, heeft bevestigd dat wordt gewerkt aan het updaten van het evacuatie protocol, dat zal worden geactiveerd zodra er een aanstaande eruptie dreigt van de 439 meter hoge Teneguía vulkaan.

De krachtigste beving tot nu toe mat 3,4 op de schaal van Richter, en werd door de eilandbewoners gevoeld. De bevingen vinden plaats op een diepte van 10 tot 12 kilometer, daar waar dat eind december nog 30 kilometer was. Eén schok van 1,1 werd op slechts 1 kilometer diepte gemeten. Dat lijkt erop te wijzen dat het magma tot vlak onder de vulkaan is opgestuwd.

Gisteren werd al een kleine landverschuiving van 1,5 centimeter geregistreerd. Het oppervlakte van het land waaronder de schokken plaatsvinden is vandaag al met 6 centimeter gestegen en vervormd. (1)

VS en Europa getroffen door tsunami van tientallen meters hoog?

In 2001 publiceerde het tijdschrift Geophysical Research Letters een artikel van de seismologen Simon Day en Steven Ward, die schreven dat een groot deel van het westelijke stuk van het eiland bij een volgende vulkaanuitbarsting in zee kan schuiven, waardoor de oostkust van de VS 6 tot 8 uur later door een mega tsunami van 90 meter hoog zal worden getroffen, waardoor talloze grote steden zoals New York zullen worden weggevaagd:

Portugal en delen van Spanje kunnen rekenen op een tsunami van 40 tot 60 meter hoog. Bij Engeland, Frankrijk en België is de vloedgolf gedaald tot 10 tot 20 meter. In dit worst-case scenario zal half Nederland onderlopen.

De stelling van Day en Ward was niet onomstreden. Andere wetenschappers betwijfelden of er wel zo’n groot stuk van het eiland in zee terecht zal komen, en berekenden dat de tsunami ‘slechts’ 3 meter hoog zal zijn zodra deze Amerika bereikt.

Xander

(1) Hal Turner Radio Show

Afbeelding: WikiMedia Commons, auteur Benjamin Nunez González, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Zie ook o.a.:

29-12-2020: 600 aardschokken in een week op La Palma: Mega tsunami als eiland deels in zee stort? ( / Flashback: Pilaren kathedraal New York laten vernietiging stad door vloedgolf zien)

La Palma bereidt eventuele evacuatie voor vanwege mogelijke vulkaanuitbarsting

Navigeer naar andere artikelen

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

zestien + 5 =