Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

“Voor of tegen zwarte Piet” is het nivo van Nederland, geneuzel, waarbij de afgoderij er van niet eens besproken wordt (update 2018)

‘Organisaties bereid tot aanpassing uiterlijk Zwarte Piet’

Verschillende organisaties die Sinterklaasfeesten organiseren zijn bereid om het uiterlijk van Zwarte Piet geleidelijk aan te passen.

Dat meldt NRC vrijdag.
met dank overgenomen van  http://www.nu.nl/binnenland/3605451/organisaties-bereid-aanpassing-uiterlijk-zwarte-piet.html

De laatste weken is er discussie over het uiterlijk van de knechten van de Sinterklaas, vanwege de vermeende verwijzing naar de slavernij. Volgens de organisaties bedreigt de felheid van voor- en tegenstanders in dit debat het kinderfeest.

Dominee Henk Leegte, de voorzitter van het comité dat de Sinterklaasintocht in Amsterdam organiseert, wil in januari het gesprek aan gaan met de belangrijkste organisaties.

“Langs de weg der geleidelijkheid kunnen we dingen veranderen aan Zwarte Piet”, zegt Leegte tegen het dagblad.

“Ik kan me persoonlijk voorstellen dat we om te beginnen honderd van de vijfhonderd Pieten een ander uiterlijk geven”, stelt Leegte, die zegt te zien dat tegenstanders van Zwarte Piet zich ergeren aan diens huidige gedaante.

Leegte vindt het te laat om voor de komende Sinterklaasviering nog veranderingen door te voeren.

Twee kampen

Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, vraagt zich af er tot januari gewacht kan worden.

“De weerstand wordt steeds heftiger. Naarmate de protesten tegen Zwarte Piet feller worden, komen er meer aanmeldingen van kinderen die Zwarte Piet willen spelen. Straks hebben we twee kampen in dit land.” Ook Strouken wil de Sinterklaasorganisaties aanbevelen om het uiterlijk van Zwarte Piet in stapjes te veranderen.

Jan van Wijk, voorzitter van het Sint Nicolaasgenootschap is niet bereid om de kleur van Zwarte Piet te veranderen. “Als het Amsterdamse comité ons uitnodigt, schuiven we meteen aan. Het maakt mij niet uit of hij sluik haar of kroeshaar heeft, maar Zwarte Piet is wel zwart.”

Bussemaker

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) wil zich niet mengen in de discussie over de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Amsterdam. ”De intocht van Sinterklaas is een lokale aangelegenheid. Het Rijk heeft daar geen bemoeienis mee”, schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de PVV.

Volgens Bussemaker is ”het sinterklaasfeest onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt dit op verschillende manieren gevierd”. Ze schrijft zich ervan bewust te zijn dat de opvattingen over het feest verschillen. Maar ”tot de Nederlandse cultuur behoort ook dat verschillende opvattingen naast elkaar kunnen bestaan.”

In Amsterdam is bezwaar ingediend tegen de intocht met zwarte pieten, omdat dit racistisch zou zijn.

Mijn commentaar:

In Nederland moet alles kunnen, maar kom niet aan het “Sinterklaasfeest”. Te zielig voor woorden. Met n.b. een dominee (Doopsgezinde Kerk) als voorzitter van het Sintcommittee,  nou ja, die heet dan  ook “De Leegte”.
Ik ken in Amersfoort ook een dominee (PKN), die voor Sint speelt, elk jaar. Geeft vast een kick, dat je eens in het jaar “goedheilig” bent.
Waarbij men niet beseft, of niet wil beseffen, dat het hele verhaal  Wodan als achtergrond heeft, die op zijn witte paard Sleipnir door de wolken reed/over de daken .
Daar zat  het simplistisch denken van de islam al in: wie zoet is , krijgt lekkers, wie stout is de roe.
Geen genade bij de koranAllah immers ,  in de islam moet je bonus punten scoren met goed islamgedrag (tel uit je winst, dat is het voorbeeld van Mohammed volgen en dat was een zeer kwalijk figuur zoals u hier vaak genoeg hebt gelezen) en je loopt strafpunten op, waarvoor je later in de isamhel  (de zak) moet branden.
De koranafgod Allah doet niet aan genade, straf is onvermijdelijk, je saldo is altijd negatief, behalve als je jezelf opblaast als martelaar natuurlijk.

Zo werkt dat Wodangeloof ook: Wodan controleert je via zijn zwarte raven / zwarte Pieter, die alles zien en alles rapporteren aan de Grote Baas zonder genade.
De RK-kerk had er geen enkele moeite mee Wodan te importeren via de goedheilig man , de bisschop uit Myra, Turkije, islamland.
En daar bekvecht men in Amsterdam over: zwarte Piet als de aanklager (duivel) is niet een probleem, maar zwarte Piet als  racistisch verschijnsel, dat kan toch echt niet, de slavernij is afgeschaft en we discrimineren niet meer,  geen negerzoenen, geen zwarte Piet.

“Poundfoolish and pennywise” noemen de Engelsen dat.  Het belangrijkste geen aandacht geven en je druk maken om iets van minder belang, alsof dat het punt is.
Van mij mogen ze deze heidense, RK/islam onzin gelijk afschaffen, overigens ook vanwege het inderdaad rascistische element; het dient nergens toe, behalve dan dat je als ouders kinderen loopt voor te liegen, “hij bestaat echt”.
Vervolgens vraag je je dan als kind af, na al dat liegen van je ouders en de schooljuf, of God wellicht ook verzonnen is.
Wel , dat is het goede nieuws, lees maar:  http://tora-yeshua.nl/hoe-leer-je-de-enige-ware-god-kennen/
Als het je lukt door al die kerkelijke en synagogale ongeloofwaardigheid  en valse dogma’s heen te komen en oprecht  de Enige ware God , JHWH, zoekt, dan vind je.

Shabbath shalom,
Ben Kok (joods-chr. pastor)

PS : te gek voor woorden, maar zie http://ejbron.wordpress.com/2013/10/19/vn-onderzoeken-zwarte-piet/

Update 2018

Vandaag, 17 nov. 2018, blijkt deze discussie nog steeds levend  te zijn en helaas verdiept men zich niet in de demonische achtergrond uiteraard, want die is tegenwoordig normaal, leven zonder de Schepper en demonen zijn dan welkom.
Vanuit dit occulte feest is het niet vreemd, dat het ook beslist discriminerend uit te leggen valt, slaafje Piet is al eeuwen gangbaar in onze contreien.
Dit inmiddels 5 jaar oude artikel is dus nog steeds actueel; ik zie uit naar uw reactie.
Shabbath shalom
Ben Kok (j-chr. pastor)

Navigeer naar andere artikelen

31 Responses to “Voor of tegen zwarte Piet” is het nivo van Nederland, geneuzel, waarbij de afgoderij er van niet eens besproken wordt (update 2018)

 1. Op 18 oktober 2013 @ 22:36 schreef Michael Shabbatsvierder

  Beantwoorden

  De ware oorsprong van zwarte piet ligt niet bij de moor als knechtje van Klaas.
  Het gaat om de overwinning over de satan. Klaas heeft satan overwonnen en piet, ( Krampus ), sindsdien de slaaf van Klaas. De moor is er later van gemaakt. Dus piet is Krampus,..geen moor.
  Mensen.., maak je liever druk om kerst. Houten Klaas is erg, maar kerst nog veel erger.
  In heel scandinavië en de Nordlanden is de enige en officiële naam voor kerst Jul, ( spreek uit juul ). Jul is een noorse afgod, als ik het me goed herinner de god van oorlog…
  En iedereen viert daar Jul. Dus…, kerst is Jul, Jul is kerst. Niemand maakt zich daar zorgen over, en dat vind ik wel schandalig.
  Tot slot wil ik opmerken dat het Klaasfeest niet van G-d is ; weg ermee.

  • Hi Michael,
   Inderdaad, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Krampus .
   De kerken zijn schandalig actief geweest om zoveel mogelijk heidendom in te voeren.
   Ook de Moadiem, (feesten des Heren) hebben ze vervangen door zon-dag, zonnewende (kerst) en voorjaarsvruchtbaarheidsfeest (Pasen) en dat met de opstanding en geboorte van Yeshua verbonden, wat nergens in de Bijbel geboden wordt.
   Gezien de betrokkenheid van dominees als Sinterklaas en voorzitter van het Sintcommittee (zie mijn commentaar bij het artikel hierboven) staan ze van harte achter het Sinterklaasheidendom en Haloween plus Oud/Nieuw jaar vieren.
   Bij dat laatste feest worden de demonen verdreven met vuurwerk , alleen al in Nederland 160 miljoen op een oudejaarsnacht.
   Kerken zijn verworden tot een Toraloze bende op deze manier en aan dit lijstje kan ik nog het nodige toevoegen.
   Daarom zijn we ook met de Tora-Yeshua gemeentes gestart, om de gelegenheid te hebben het Bijbelser in te vullen en dat is best een hele uitdaging, maar gelijk ook een enorme zegen.
   Shabbath shalom
   Ben

 2. Op 19 oktober 2013 @ 11:17 schreef André Kievit

  Beantwoorden

  Wat een geneuzel!

  Zullen we dan ook maar gelijk de ‘kerkklokken’ afschaffen? Die waren, hoorde ik ooit, in voor-christelijke tijden bedoeld om ‘boze machten’ te verjagen.
  En, o ja, de ‘kerstboom’ … Die zou teruggaan tot de oude heidens-germaanse gewoonte om ‘offers’ (zelfs gedode vijanden!) aan een heilige boom (Wodanseik; later ook ‘sparrebomen enz.) te hangen. De Kelten hadden ook al zoiets.
  De ‘paashaas’ en/of ‘paaseieren’; hebben die niet een Mesopotamisch-heidense oorsprong? Weg ermee, dan?
  En dan gelijk alle sprookjes afschaffen. En nooit meer Griekse, Romeinse, Germaanse, Noordse mythologie bestuderen of gewoon voor het plezier lezen. Allemaal heidens.
  Alle gekheid op een stokje: Stel je voor dat de uitvinder van dit internet een ‘satanist’ was geweest; moeten we dan zijn uitvinding verwerpen, omdat de ‘bron’ niet uit G-d is of omdat er vreselijke zaken op het internet komen?
  Mijn zoon kreeg vroeger gewoon direct te horen, dat de sint niet ‘echt’ was enz. Geen probleem voor hem geweest. Op mijn school weten de kids uiteindelijk heel goed het verschil tussen ‘Yeshua’ en de verhalen in de bijbel die WAAR gebeurd zijn en de NIET geleefde en gebeurde, andere zaken!
  ‘Halloween’ kan ik als Christen niet ondersteunen, vanwege het nog steeds benadrukken van ‘occulte zaken’. Zo kan het ‘occulte’, ondanks het vertellen, dat het allemaal maar een ‘grap’ is, als zijnde ‘normaal’ gevonden gaan worden.
  Maar … laten we niet ‘wettisch’ worden. Dan kunnen we trouwens het ‘schild van David’ (Davidsster) en de bele Israëlische vlag wellicht ook al niet meer gebruiken!

  • Dag Andre,
   Het is niet zo moeilijk hoor.
   Gewoon vieren wat de Bijbel leert, de Feesten des Heren, shabbath,Pesach, Shawoeoth, Sukkoth, met Yeshua centraal.
   En daarmee word je niet “wettisch”, dwz. regels houden om behouden te worden en de toegang tot het Koninkrijk te verdienen in eigen kracht.
   Dat is heel fout, we is de genade van onze Vader in Yeshua betoond, waardoor we behouden worden.
   Zie Rom. 7 en 8:1-3 , we zijn verlost van de “wet van zonde en dood”, dwz ons innerlijk verlangen om fout te doen , waarbij we het goede willen af en toe.
   Maar de “wet van de Geest des levens”, de Tora van JHWH dus, met als kern de 10 geboden , de feesten des Heren, kosher eten etc., die moeten we volgens Yeshua vooral blijven houden, zie Matth. 5:17 e.v.

   Shabbath shalom,
   Ben

   • Sorry voor mijn late reactie (Ik reageerde nl. via een link van facebook en die geeft verder geen seintjes over andere reacties).
    Ik ben het grotendeels met je eens (Ik ben niet-joods; dus waarom Shawoeoth, Sukkot vieren, om maar iets te noemen? Ik ben nog niet zo op de hoogte van alle Hebreeuwse termen). Door Yeshua ben ik behouden; uit genade, niet omdat ik het verdien, enz. (Efeze 2).
    Maar …
    Een niet-religieus feest als Sinterklaas of Koningsdag, Bevrijdingsdag e.d. Onze eigen verjaardagen. Dat moet toch gewoon kunnen?
    Ik heb tot nu toe geen steekhoudende argumenten, gezien mijn voorbeelden, tegen mijn pro-Sinterklaas/Zwarte Piet-argumentatie gezien.
    De verschillende geschiedkundige en/of folkloristische verklaringen hoeven m.i. natuurlijk een ‘leuke viering’ in het hier en in het nu niet (meer) in de weg te staan, toch?
    En nog een uitsmijtertje: Als we de joods-bijbelse jaarkalender nog niet aannemen, kunnen we dan, in ieder geval, geen petitie starten tegen de namen van de maanden juli en augustus? Vooral tegen die Julius Caesar; moordde o.a. miljoenen Kelten (Galliërs) uit in de ‘Gallische Oorlogen’. Onze weekdagen … zijn overigens óók al ‘heidens’ van naam. Weg ermee dan! En mijn eerste officiële voornaam (Huig=Hugin, een van de raven van Wodan!)? Laten veranderen langs officiële wegen!

    • Hi Andre,
     Prima dat je reageert, beter laat dan nooit, toch?
     De beste oplossing voor de feesten, die we vieren, is de Tora volgen, waarin de Feesttijden des Heren staan en die gelden voor alle mensen.
     Onze Vader heeft alle mensen gelijkwaardig geschapen, de eetprincipes zijn dus hetzelfde en het vieren van Zijn Feesten ook.
     De week kan gewoon met 1e, 2e…6e dag en dan de 7e oftewel shabbath.
     Terug naar de roots, leef als Yeshua en de Handelingengemeente en kom gerust langs in onze Tora-Yeshua gemeentes om dat mee te maken.
     Shalom
     Ben

  • Jawel, afschaffen die hele afgodische handel.
   Ook sprookjes zijn zo heidens als maar kan en nog wel zo gruwelijk.
   Sta daar maar eens bij stil.
   Je kunt alles van mij kado krijgen.
   Maar geef mij Jezus.
   Hem behoort alles toe.
   Aan Hem alle eer en glory.
   Buiten Hem is er geen leven (mogelijk).
   Je hebt niet genoeg aan je aardse leven om Hem en Zijn Glory te leren kennen.
   Daar kan niets en niemand tegen op. Amen.
   ……..
   Shalom cornelia

 3. Ik denk dat meer de vraag is hoe je hier dan wel mee omgaat. Ik weet wel dat ik als kind al het hele Sinterklaasfeest niet zag zitten. Wist blijkbaar inuïtief dat er niets van klopte. Toen mijn ouders de waarheid vertelde schijn ik nogal laconiek gereageerd te hebben in de trant van dat wist ik al lang. Alhoewel ik mij wel belazerd voelde. Onze kinderen hebben wij altijd de waarheid voorgehouden. Hoe klein en jong ze ook waren. Dat scheelde al een heleboel onnodige angst. Wij maakten er een spelletje van om te raden wie er nu echt achter de vermomming schuilging en wanneer we dat wisten dan spraken wij die betr. Piet of Sint ook gewoon aan bij naam van de persoon die achter de vermomming schuilging. Ook hebben zij nooit bij Sinterklaas of Zwarte Piet op schoot gewild. Dat deed ik vroeger ook echt niet. . Ook naar de omgeving hebben wij nooit onder stoelen of banken gestoken hoe wij er over denken. Gewoon, heel relaxt en heel rustig en soms met een grap. En niemand vond dat raar of zo. Ook niet toen we een en ander uitlegde vanuit Bijbels perspectief. Ik zie er meer de behoefte achter om in de wintermaanden een gezellige avond te hebben. Eigenlijk wel triest ja dat daar dan zo een raar verhaal bij moet komen kijken. En de mens heeft behoefte aan feesten en samenzijn . En dat kan ook heel gemakkelijk zonder het Sinterklaas gedoe. De kinderen maken nu wel surprises op school voor elkaar en houden het vooral positief zonder al dat Sinterklaas en Pieten gedoe. Niets moeilijks aan. Wel is het natuurlijk zo dat de feesten van God niet voor niets door Hem ingesteld zijn. Wanneer deze gevierd worden, ervaar je de werkelijke vreugde en blijdschap. Ik geloof ook dat God onze behoefte aan feesten en vreugde in ons heeft gelegd. Alleen wij vullen dat niet op Zijn manier in maar op een door mensen bedachte manier in. Wanneer we dat wel gaan doen, ervaren wij pas echt Zijn volheid.

  • Hi Nol, zo is het maar net, vier de Feesten des Heren, dan heb je ca. 80 feestdagen per jaar.
   52 shabbattenm 7 dagen ongezuurde broden met Pesach, 7 dagen Sukkoth, Yom Kippur, Shawoeoth, nog een paar buiten de Tora als Purim, Chanoeka.
   Shalom,
   Ben

 4. Alles wat buiten Jezus omgaat is afgodisch en occult.
  Sprookjes zijn zeer occult en heel angstaanjagend.
  Daar staat niemand bij stil.
  ……………
  Shalom cornelia

 5. Beste André,

  Wat bedoel je precies met ‘laten we niet te wettisch worden?’
  De laatste tijd krijg ik steeds meer een nare bijsmaak van het woord ‘wettisch’. Mensen bedenken allerlei redenen om zich niet aan de wet te houden. Natuurlijk kunnen wij dat ook niet met onze menselijke natuur en daarom is het geweldige evangelie dat Jezus Christus de wet heeft vervuld en voor ons ieder persoonlijk de schuld heeft weggedragen, het mooiste wat er is. Buiten hem is er niets. Maar… betekent dat, dat de wet zinloos is geworden? Of kunnen wij nog zeggen, zoals de schrijver van Psalm 119, hoe lief heb ik Uw wet?
  Om alleen al op de hoogte te raken van alles wat er in de Tora staat en wat dit voor ons betekent, heb ik mijn handen (en hart) vol. En daarmee helemaal geen tijd en vooral geen zin! meer in sinterklaasfeesten, kerst en al die andere heidense rommel.

  Shalom Maria

  • Beste Maria,
   Onder ‘wettisch’ versta ik eigenlijk hetzelfde als Ben in zijn antwoord aan mij verwoordt. Maar wat ik aan argumenten aanvoer, is daarmee m.i. niet in tegenspraak. ‘Wet’ doet zonde kennen, maar het behouden ervan, om Zijn genade te verdienen, is inderdaad onnodig. Jezus zei al: “Het is volbracht!”
   Moshe (Mozes), Yeshua (Jezus) en Shaul (Saulus/Paulus) hebben dat achtereenvolgens verduidelijkt met door God geïnspireerde ‘aanpassingen’ van de Thorawetgeving (denk aan bijv. de huwelijkswetgeving over echtscheiding, overspel en wat we mogen eten en wat niet, enz.
   Of loop jij ook bijv. je ‘kledinglabels’ na te kijken of ze van meer dan één grondstof gemaakt zijn (Lev. 19) en dus verboden volgens de Thora? Draag jij een shaytel (sjeitel, sjaitel; m.i. een hypocriete manier om toch ‘haren’ te laten zien). Doe jij licht en airco ook niet aan/uit op sabbath en laat je dit door een niet-gelovige doen/ Moet ik een kippah (keppeltje) gaan dragen als niet-jood? Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
   Van de zomer heb ik een Messiaans-Joodse gemeente in Yafo bezocht. Wauw, wat een mooie kans om te zien hoe ‘jew and gentile’ elkaar accepteren. Maar ik besef, dat er onder Messiaanse gemeenten wereldwijd enorme verschillen kunnen zijn over de ‘wet’. Jammer.

   • Hi Andre,
    Helemaal geen “correctie” van de Tora!
    Lees Matth. 5:17 e.v., Yeshua “corrigeert” de Tora niet, maar legt uit , hoe de Tora altijd al door Hem (Hij is JHWH in mensengestalte) bedoelt is.
    Hij verwerpt wetticisme, de genade is immers volop zichtbaar in de offerdienst in de Tora en we worden door genade behouden.
    Geen goedkope genade, JHWH droeg in Yeshua (het ware Pesachlam) de doodstraf voor ieder, die zijn zonden erkent en belijdt.
    Maar de Tora blijft heilig en goed, Rom. 7:12 , de Handelingengemeente leeft er uit, zie Hand. 21:20, “myriads” (tienduizenden) Tora getrouwe Joden aanvaarden Yeshua en leven uit de Tora.
    Echter: wat mensen, rabbijnen in dit geval, er allemaal aan mensenwerk bij hebben bedacht is slechts mensenwerk met alle dwalingen van dien, zoals “gescheiden keukens met vlees en zuivel apart.
    Dat is dwalen vanuit het gebod ” een bokje niet koken in de melk van de moeder”. Het was een heidens gebruik als offer aan de afgoden, wat uitgestrooid werd over het land om de vruchtbaarheid van dat land te garanderen.
    Uiteraard verbiedt JHWH dat en dit verbod is totaal fout omgezet in genoemde zaak.
    Zo zijn er meer zaken, keppeltje is ook geen Tora gebod.
    Maar de moadiem (feesten des Heren ) uitdrukkelijk wel, kan iedereen lezen.
    Shalom
    Ben

 6. Ik schreef o.a. “… door God geïnspireerde ‘aanpassingen’ van de Thorawetgeving …
  Hiemee bedoel ik geen ‘çorrectie’, maar simpelweg een ‘aanpassing aan de omstandigheden’ en/of vanwege onze ‘ (zondige) praktijk’. Het ‘gij zult niet echtscheiden’ als goddelijke wet is daarbij niet aangetast, blijft fier overeind,maar wel ‘aangepast’ door de (zondige) praktijk van ons mensen. Paulus mocht het verst gaan van God: scheiden van een Messias-gelovige met een ongelovige mocht nu van de Heer, onder bepaalde omstandigheden.
  Verder wil(de) ik niet ‘muggenziften’; slechts aantonen dat OT-wetten, door genoemde voorbeelden, tot een dermate ‘wettisch’ geloven en handelen kan leiden, dat men elkaar, net als die farizeeërs van toen, de maat gaat nemen en gaat veroordelen.
  De hele ‘Sint en Pietkwestie’ valt m.i. daar ook in te betrekken, gezien de argumenten tegen dat feest. Ik heb daarom ook de ‘maand- en dagnamen’, de ‘kerkklokken’ e.d. opgevoerd.
  Mijn slotsom: ik denk dat de Here Yeshua in ieder geval de niet-joodse mensen niet tot redding door Hem wil(de) afschrikken door ALLEN, precies als het alles ‘van de Wet verwachtende’ Thora-jodendom, door de Thorawetten te laten leven.
  Alles is mij geoorloofd, echter niet alles is mij nuttig. Laat u niet weder een ‘slavenjuk’ (ook niet van de Wet) opleggen.
  Daar wil ik het graag bij laten.
  Shalom Ben
  Shalom Maria

  • Dag Andre,
   De Tora is geen slavenjuk, mits goed begrepen; als je denkt dat je de Tora als regeltjessysteem moet toepassen om de toegang tot Gods Koninkrijk te verdienen, dan snap je niets van de Tora.
   Yeshua zegt dat Zijn juk “zacht” is en dat is de Tora dus.
   Weet je wat een slavenjuk is?
   “De wet van zonde en dood”, zie Rom. 8:2 en daarvan zijn we in Yeshua bevrijd door wet van de Geest, des Levens, de Tora en de levende Tora, Yeshua.
   Shalom,
   Ben

 7. ’t Is toch nooit goed. Als Pieten wit zouden zijn (witte Piet) zouden mensen van andere rassen zich ook gediscrimineerd voelen en zeuren: ‘ Waarom hebben jullie alleen maar witte Pieten?’ Dan zouden de VN OOK ingeschakekeld zijn geweest om zich met DAT probleem bezig te houden. Ze hebben altijd wat te zeuren.
  Denkende ook aan ‘ negerzoenen’.
  ……………..
  Shaloom cornelia

 8. Shalom;
  Feitelijk en een beetje achteraf, moet ik stellen(en dat komt uit mijn studie voort)dat er EEN mensheid is, in DRIE kleuren.
  Voortgekomen uit de 3 zonen van Noah. Sem–Cham–Jafeth.
  Chak Sameach.

 9. Ben, de zinsnede “via de goedheilig man, de bisschop uit Myra, Turkije, islamland.” is een dubbel anacronisme. Nicolaas stierf halverwege de 4e eeuw, toen Myra nog Grieks was (dus niet Turks) en de islam nog niet verzonnen was (wat een mooie tijd was dat).

  Haal niet overal de islam bij. In dit geval slaat het nergens op.

  • Dag Peter,
   De zin is inderdaad wat kort door de bocht, maar het gaat me dan ook om de grote lijn. Er staat in mijn tekst:
   De RK-kerk had er geen enkele moeite mee Wodan te importeren via de goedheilig man , de bisschop uit Myra, Turkije, islamland
   Maar beter geformuleerd, bedoelde ik het volgende: De RK kerk met al haar bisschoppen incl. mijters (vissenbek) en staffen vinden we terug in Wodan met zijn vissenkop.
   Zie voor meer info. http://www.gbsbw.nl/images/PDF/Zwarte%20Piet.pdf
   Sinterklaas, bisschop van Myra, was 1 van die RK bisschoppen met de impliciete verwijzing naar de afgod Wodan met zijn witte paard Sleipnir.
   Inmiddels ligt Myra op Turks grondgebied met een nieuwe afgod, de koranallah en zo gaat de afgoderij via de RK kerk verder.
   Bovendien importeerde de RK kerk in de 7e eeuw de islam via Mohammed, die onderwijs kreeg van een RK priester.
   Dus zo geformuleerd wat het wellicht duidelijker.
   De afgoderij komt zeker niet alleen via de islam binnen, de NWO, RK kerk, valse oecumene, allerlei afgodsdiensten en atheïsme, verslavingen e.d. zijn ook van die bronnen.

   Shalom,
   Ben

 10. Als de nakomelingen van Askenaz ( zie Genesis 10) zeggen dat zij ook Joden zijn, hoe is dat te rijmen? Dan zijn wij ook Joden.
  Reactie op Pieter A Meijer.

 11. Ben, aanvulling op 21-11-2018.
  Uitzending op fam7 zondag 14-10-2018 15.25 uur door Israël CNN. Daar sprak rabbijn Shlomo Riskin: “Het Jodendom omschrijft zichzelf nooit als een ras. Voor ons draait het niet om genen, dat telt niet. Het zijn de waarden en levensstijl.
  Een “BOM”. Kennelijk niet, fam 7 reageert niet op mijn vraag/ds Glashouwer van CvI geeft aan dat hij geen tijd kan vrijmaken om eea te onderzoeken, terwijl hij zelf bij fam7 spreekt. Lijkt me niet zo moeilijk om dit te onderzoeken. Maar ja, willen is ook wat.
  Groet,
  Derk.

  • Hi Derk,
   Helaas, geen antwoorden, schiet niet op her en der.
   Terwijl het antwoord niet moeilijk is: het Israel Gods, Gal. 6:16 bestaat uit alle oprechte gelovigen. Het gaat niet om ras of genen, maar ook niet om “waarden en leefstijl”!
   Bepalend zijn geloof, voltooid in heiliging en dat alles gebaseerd op het offer van JHWH in Yeshua volbracht.
   Shalom
   Ben

 12. Shalom Derk 21-11- 2018 00:13;
  Bulan was een koning van Chazaristan (Z-O) van het huidige Europese Rusland.
  Vlgs. mijn info rond 1400 jaar geleden.
  Hij wilde een eenheids-religie voor zijn volk. En nodigde 3 religies/godsdiensten uit.
  Islam RK en Jodendom.
  Die laatste koos hij.
  Ergens zegt een Bijbelse schrijver(naar ik meen Shaul): er zijn er die zeggen dat zij Joden (G D) gelovend zijn. Maar zij zijn dat Niet! Zij zijn een synagoge van sheitan!
  Goede week.

 13. Shalom Pieter,
  Van de Chazaren weet ik, maar dit is niet een antwoord op mijn vraag over de afstammelingen van Askenaz uit Genesis 10, die zeggen Joden te zijn, terwijl ze afstammen van Jafeth. Hoe is dit te rijmen.

 14. Shalom Derk;
  Joden stammen van Shem of Sem af. En zijn dus de Semieten in ware zin.
  Zij zijn na de Ba- Belse spraak verwarring, niet uit de streek weg gegaan.
  Verder moet ik nog flink doorlezen en studeren.
  Zeker m. b. t. de hele afstamming.
  Shavuah Tov.

  • Hi Pieter en Derk,

   Jood-= God-lover, het gaat dus ten diepste om het Israel Gods, allen die JHWH loven dienen, volgen, gehoorzamen, alleen mogelijk ziende op Zijn offer in Yeshua.
   Net deel 3 van de Joodse omroep via EO op TV gezien, net als deel 1 en 2, je wordt er niet vrolijk van, als het gaat om het beeld, wat men van zichzelf moet neerzetten.
   Het bewijst wat ik het schrijf: zonder JHWH/Yeshua komt er nergens iets van terecht, zeker niet als 99% van het Jodendom Yeshua afwijst en bovendien grotendeels als atheïsten leeft zonder zelfs maar de Torapraktijk.
   Breng hen het evangelie , waar men dat wenst .
   Shalom
   Ben

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*