Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Yom Kippur: erkenning van schuld en ontvangen van vergeving in Yeshua

Yom Kippur oftewel Grote Verzoendag, een volkomen shabbath , eens per jaar, vandaag om precies te zijn.
Lees er over in Lev. 16 en 23, een dag van schulderkenning voor JHWH voor het hele volk Israel inclusief alle vreemdelingen in hun midden, wegens alle overtreding van de Tora, 16:29.
Wie daar niet aan deelnam met een oprecht hart, werd beschouwd als niet langer deel van het volk, Lev. 23:29:
“want ieder, die zich op die dag niet zal verootmoedigen, zal worden uitgeroeid uit zijn volksgenoten”.
Yeshua leerde ons als niet-Joden de Feesten van JHWH vieren (Matth. 5:17 e.v.) , Hij vierde uiteraard Yom Kippur en bovendien vervulde Hij de betekenis van die dag: vergeving, genade!
Hoe tragisch dus dat Joden Hem afwijzen en daarmee  een zinloze Yom Kippur vieren, schuldbelijdenis (als dat al gebeurd) is ok, maar dan geen vergeving ontvangen, omdat de meerderheid de voorziening van JHWH in Yeshua afwijst.
Er zijn dwaalleraren, zoals Mark Kinzer, n.b. een Yeshua belijdende rabbijn, die stellen dat alle Joden toch behouden zijn, omdat ze  bij het uitverkoren volk horen.
Zie https://tora-yeshua.nl/2015/11/zeer-omstreden-israelvisie-van-mark-kinzer-ook-bij-chr-v-israel-e-a-ondersteund/
Willem Ouweneel schreef met Lody vd Kamp een boekje, “Joden en Christenen”, waarin er in die geest over Joden wordt gesproken, ook 2 dwaalleraren dus.

Voor christenen, volgelingen van Jezus Christus,  beter gezegd van Yeshua ha Mashiach, is Yom Kippur dus van belang en we vieren die dag zoals bedoeld: in verootmoediging, eerlijk zijn over je tekorten en die belijden aan JHWH en elkaar en dan vergeving in Yeshua ontvangen.
Dat is het ware vasten, zie

Yom Kippur = Yom Yeshua ; zinvol vasten is “ontmaskeren duisternis!”

dus allerlei “jukken” verbreken, ontmaskeren, zie Jes. 55:6-8  en dat doe je  niet met een dag zonder eten, of met witte kleding dragen of met kippen boven je hoofd zwaaien of stenen uit je jaszak in het water gooien.
Nee, dat doe je door in woord, daad en geschrift duidelijk te maken dat jukken als NWO, islam,  RK kerk, wetticisme in Joodse of kerkelijke zin, fout zijn.
Bovendien is volgens dat Bijbelgedeelte  het ware vasten: helpen van noodlijdende mensen in praktijk brengen.
Maar ook daar verkrijg je niet de toegang tot het Koninkrijk van JHWH mee, de basis is Yeshua te aanvaarden als JHWH in mensengestalte, die jouw persoonlijke tekorten de doodstraf droeg.
Dat is de zin van deze Yom Kippur:  erkenning van zonden, aanvaarden van Zijn vergeving in Yeshua en met Hem op weg zijn in het wegdoen van alle goddeloosheid en jukken (dwangbuizen), waarin we verdwaald kunnen zijn.
Denk bijvoorbeeld aan het sektarisch denken van alle kerken en synagoges, waar men niet over de eigen leer en bezigheden wil nadenken in Bijbels licht, maar slechts wil vasthouden aan het eigen bekende onveranderlijke plaatje, wat aantoonbaar onBijbels is.

Gezegend Yom Kippur toegewenst,
shabbath shalom
Ben Kok (joods-chr. pastor)

Navigeer naar andere artikelen

2 Responses to Yom Kippur: erkenning van schuld en ontvangen van vergeving in Yeshua

 1. Op 9 oktober 2019 @ 15:29 schreef Elbert pezarro

  Beantwoorden

  Hoi Ben,
  Mooi stuk om weer even bij stil te staan.
  Ga vanmiddag de laatste bijbelgedeelten van deze dag lezen.
  Nog een fijne Yom Kippur.
  Shabbath Shalom,
  Elbert.

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*