Tora Yeshua  תורה־ ישוע

 Welkom op onze geheel vernieuwde website; stuur ons uw suggesties dan wordt het nog mooier.

Israel ?? oe moe me noe………………….(Zeeuws voor “wat nu” ?)

De bedoeling van de Schepper was en is een prachtig paradijs met een volmaakt leven voor alle mensen, die van uit Zijn leefstijl zouden leven en de aarde zouden “bewerken en bewaren” tot eer een. vreugde van Hem en tot zegen voor al die mensen (Genesis 1).
Helaas kozen die eerste mensen, Adam en Eva, er op zeker moment  voor om de geboden van God te overtreden en zo werd de relatie tussen God en mens kapot gemaakt, de levensader werd doorgesneden en de mens had geen toegang meer tot dat paradijs, waarin ze een zekere tijd hadden geleefd.
Door eigen schuld ging voortaan elk mens dood in die verbroken relatie en ging als verloren mens de eeuwigheid in.
God vond het zo erg, dat Hij beloofde dat er een mens zou komen in de loop der tijd, die namens God de Redder zou zijn en voor elk mens, die zijn schuld en verlorenheid zou erkennen en vergeving zou vragen, de relatie zou herstellen, als Middelaar tussen God en mens. (1 Tim. 2:5-7)
De mensheid groeide verder door en bleek zo verdorven te zijn, dat ze alleen nog maar slechtheid bedachten, ze kwamen niet tot inkeer naar God en God maakte duidelijk , dat de hele mensheid zou verdrinken in de zondvloed. (Genesis 6)
Gelukkig was er nog wel een paar mensen,  die wel oprecht van uit God leefden en Noach kreeg de opdracht om een reddingsboot te bouwen  voor alle dieren en voor mensen, die mee aan boord wilden om gered te worden van de dood.
Helaas waren de dieren verstandiger dan de mensen, want van elk soort ging er een paartje aan boord, maar van de mensen niemand, behalve Noach en zijn gezin, als symbool van die Ene mens, die als Redder zou komen.
De mensheid kreeg met Noach dus een nieuwe start, (Gen. 1-19), het verbond meet Noach en als teken van Gods trouw de regenboog, maar al gauw bleek dat men niets had geleerd, de volken (Gen. 10). wilden de wereld in eigen kracht gaan “bewerken en bewaren” los van God, bouwden de toren van Babel (Gen. 11) als de Verenigde Naties van toen tot globale politiek te komen.
God verhinderde die beoogde eenheid door de eenheid van taal weg te nemen, waardoor men zeer beperkt werd om in eigen kracht tot iets te komen en zo werden de mensen bewaard voor hoogmoed.
Een wereld zonder de Schepper kan namelijk niet bestaan, maar ontaard na 6000 jaar geschiedenis in steeds grotere ellende, zo weten we uit de geschiedenis en actualiteit.
Na Noach riep God Abraham, omdat hij ook zo’n mens was, die oprecht met de Schepper wilde leven (Gen.12) en met hem kregen de mensen een nieuwe kans om te ontdekken wie de Schepper is en hoe men tot Zijn eer kon leven.
God had de mensen vanaf het begin al verteld hoe dat moest: in vertrouwen op Hem, luisterend naar Zijn stem en mensen als  Noach en Abraham  pasten Gods principes al toe, gaven die aan hun kinderen door.
Het nageslacht van Abraham is het volk Israel, begon met Abraham, Isaak en Jacob (Israel genoemd vanaf Gen. 32:28), die 12 zonen kreeg en zo werd van uit deze familie het volk Israel  gevormd met 12 stammen.
Deze familie kwam van uit Kanaan wegens een heersende hongersnood in Egypte terecht, raakte er in slavernij en werd na 400 jaar door God via 10 rampen bevrijd, waarbij Mozes de leider van het volk werd ((lees het hele boek Genesis).
Het volk Israel was in het begin zeer onder de indruk van het optreden van God, die Zich inmiddels met Zijn Naam JHWH bekend had gemaakt en Zich bewees via de 10 rampen en via het geven van de 10 geboden bij de berg Sinai. (Ex. 19,20)
Lees het verhaal in het 2e Bijbelboek, Exodus en lees dan in het 5e Bijbelboek , Deuteronomium 27,28, de keuze voor Israel: naar Gods geboden leven en gezegend worden of de geboden negeren en op eigen-wijze leven tot men te gronde zou gaan.
God doet Zich kennen als een liefdevolle Vader (Ex. 34:6 en 7), die de mensen uitnodigt om als Zijn kinderen te worden opgevoed volgens de 10 geboden Ex. 20), de Feesten van JHWH (Lev. 23), kosher eten (Lev. 11) , praktische leefstijl (Lev. 19) en normen mbt. sexualiteit (Lev. 18 en 20)
Zijn liefde blijkt uit deze duidelijke normen en praktijk, die bij overtreding met straffen gehandhaafd worden, maar waarvoor ook bij erkenning van schuld vergeving is !
Die vergeving wordt symbolisch tot uiting gebracht in de offerdienst, een dier stierf ipv de schuldige mens en de zondaar ontving vergeving van schuld op basis van zijn geloof en vertrouwen op JHWH.
In de profeten wordt op veel plaatsen gewezen op de beloofde Plaatsvervanger, Middelaar, Verlosser van onze schuld, Yeshua ha Mashiach (Jezus Christus), Die als zichtbare verschijning van JHWH op aarde kwam, ons het evangelie van het Koninkrijk (*) verkondigde en het volk Israel corrigeerde waar dat nodig bleek.
Zie Jesaja 53 als meest duidelijke beschrijving en ook Philippenzen 2:5-11 van dit wonder!, Yeshua vervulde de symboliek van de offerdieren als het ware Pesachlam en zo stierf  JHWH in mensengestalte voor ons en overwon de dood in Zijn opstanding. (Zacharia 12:10)

Israel was en is door JHWH als voorbeeldvolk bedoeld, zodat de andere volken konden zien hoe zegenrijk het is om in relatie tot Hem als de Schepper te leven.
Maar net als Adam/Eva, Noach en  Abraham kreeg ook Israel het niet voor elkaar om de Torapricipes en geboden na te leven, men overtrad regelmatig de gestelde normen en waarden en maakte zich daarmee schuldig aan de straf die daarop stond, de doodstraf als eeuwige scheiding van de Schepper JHWH.
(Jacobus 2:8-13)

Bovendien wees Israel bij monde van haar leiders en als volksmeerderheid Yeshua af als de beloofde Mashiach, tot op de huidige dag, al 2000 jaar lang dus, m.u.v. een kleine minderheid, die het “overblijfsel of restant” wordt genoemd, samen met alle oprechte gelovigen vanaf Adam/Eva.
Paulus gebruikt in Galaten 6:16  voor deze groep de term : “het Israel van God
Yeshua werd op valse beschuldigingen van het Sanhedrin veroordeeld door de Romeinse bezetter , gekruisigd, maar stond op ten derde dage, zie de 4 evangeliën van Matth, Marc., Lucas en Johannes
Het ov zijn natuurlijk de 11 +1 = 12 apostelen, plus Paulus en de tienduizenden (Myriads, Handelingen 21:20,21)  Joden, die  oprecht van uit de Tora leefden en bovendien Yeshua als de Mashiach hadden aanvaard.
Inmiddels zijn er op totaal 15 miljoen Joden wereldwijd ca. 1 miljoen Joden, die Yeshua hebben aanvaard, waarvan  zo’n 30.000 in Israel woonachtig , verdeeld in ca. 120  gemeentes, waarin ze het “Tora-Yeshua geloof” uitleven, nog steeds een kleine minderheid, maar wel groeiend !

En wereldwijd zijn er steeds meer christelijke kerken, die hun tekort van de laatste 1700 jaar onderkennen (n.l. het negeren  van de Torapraktijk van uit antisemitisme) ,de Tora alsnog naar waarde gaan begrijpen en Yeshua compleet gaan volgen in alles wat Hij leerde:

*  Zie de volgende links ivm de term: evangelie van het Koninkrijk, zoals Yeshua verkondigde en voorleefde :

https://tora-yeshua.nl/2023/06/wat-is-het-evangelie-van-het-koninkrijk-volgens-yeshua/

https://tora-yeshua.nl/2024/10/vals-evangelie-vs-bijbelsevangelie-van-levensbelang-om-te-weten/

https://tora-yeshua.nl/2024/01/bijbels-geloofsleven-moet-je-begrijpen-en-doen/

Tot slot kunnen we ook niet om het leven van Israel heen als volk, wat steeds meer los van JHWH en Tora  is gaan leven, waardoor ze 2 keer in ballingschap zijn weggevoerd , in meerderheid Yeshua afwezen als valse Mashiach en over de wereld verstrooid zijn geworden in een 3e ballingschap door de Romeinen.
Daarna werden de Joden vervolgd vanaf de 3e/4e eeuw door de Rooms Katholieke kerk, die van Yeshua een ontjoodste Messias hadden gemaakt met aanverwante dwaalleer en de Tora afwezen en die vervolging ging door via alle kerken, tot op vandaag!
Zie ook  https://www.xandernieuws.net/algemeen/israel-een-jaar-na-zijn-eigen-9-11-de-profetische-steen-des-aanstoots-voor-alle-volken/

Shalom, als je wil reageren met vragen of commentaar, hartelijk welkom op onze site onder dit artikel.

Ben Kok (joods-chr. pastor)

Navigeer naar andere artikelen

Geef een reactie

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*